CNBC: “Η Ελλάδα επιστρέφει στο σχολείο…”
«Επιστροφή στο σχολείο» χαρακτηρίζει το CNBC τον νέο γύρο επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα
«Επιστροφή στο σχολείο» χαρακτηρίζει το CNBC τον νέο γύρο επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα
Στην συνάντηση στο Παρίσι, η ελληνική κυβέρνηση θα πει ότι φέτος θέλει να ξεφύγει από τη λιτότητα και να στραφεί προς αναπτυξιακές πολιτικές.
Ο απώτερος στόχος είναι να «αποφοιτήσει» με επιτυχία από το πρόγραμμα διάσωσης, όταν λήξει το 2016, χωρίς περαιτέρω βοήθεια – ακριβώς όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έκαναν φέτος.
Συνάντηση με την Τρόικα μακριά από το… σπίτι
Συμβολικό αυτής της στρατηγικής, σημειώνει το CNBC, είναι το ότι η συνάντηση με τους δανειστές θα γίνει στο Παρίσι και όχι στην Αθήνα.
Σε αντάλλαγμα για τα δάνεια που έλαβε, η Ελλάδα έπρεπε να εφαρμόσει μια σειρά αυστηρών μέτρων λιτότητας – τα οποία έχουν παραλύσει την οικονομία της χώρας και έστειλαν την ανεργία στα ύψη. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν θέλουν να βλέπουν τους «άνδρες με τα μαύρα κοστούμια» συχνά να… παρελαύνουν στην πατρίδα τους.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στο CNBC ότι η κυβέρνηση της Αθήνας ζήτησε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής της στρατηγικής, αλλά τόνισε ότι η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Τρόικα.
Οι Έλληνες ελπίζουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους
Οταν αυτή η πέμπτη αναθεώρηση ολοκληρωθεί με επιτυχία, η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει κάποια «ανακούφιση» για την αποπληρωμή του δανείου διάσωσης. Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το περασμένο έτος, κάτι το οποίο άνοιξε την πόρτα στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους, όπως «λέει» η συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 με τους ομολόγους της στην ευρωζώνη. Οποιαδήποτε συμφωνία αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει το ΔΝΤ μέσω της λεγόμενης συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI) και θα έρθει πιθανότατα με τη μορφή της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Αλλά η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι η χώρα έχει υλοποιήσει τις πολυπόθητες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνεται.
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την εξάλειψη των δημοσιονομικών και εξωτερικών ελλειμμάτων, αλλά δεν έχει ακόμα ξεφύγει από τον κίνδυνο. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα που επιτεύχθηκε το περασμένο έτος, υπολείπεται του 4,5% που απαιτείται για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμα σε νηπιακό στάδιο », τονίζει η Μιράντα Ξαφά, πρόεδρος της EP Consulting και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.
Οι κίνδυνοι για τους επενδυτές
Το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί φέτος στο 177% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ και η χώρα αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. ευρώ το 2015, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ. To πώς και αν θα καλυφθεί αυτό το κενό αποτελεί σημαντικό θεμα για τους επενδυτές καθώς αρκετά εξαρτώνται από τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών και τις πιθανές νέες εκδόσεις ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο.
Ένας άλλος κίνδυνος για τους επενδυτές είναι η πολιτική αστάθεια με τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το Φεβρουάριο 2015 να πλησιάζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει κανέναν υποψήφιο που προτείνεται από την κυβέρνηση, με την ελπίδα να αναγκάσει την διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών, σημειώνει το CNBC. Με 154 έδρες, ο κυβερνών συνασπισμός έχει μια οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης για όχι περισσότερη λιτότητα, δυσκολεύεται να διατηρήσει τη δημοφιλία της. Οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν έναν «πολυσυζητημένο» φόρο ακίνητης περιουσίας, ενώ άλλοι 6.500 δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να απολυθούν μέχρι το τέλος του έτους, καταλήγει το δημοσίευμα.
Facebook Comments