Μεγάλα funds επενδύουν στην ελληνική κτηματαγορά
Μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια έχουν βάλει ξανά στο στόχαστρο της ελληνική αγορά ακινήτων
Μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια έχουν βάλει ξανά στο στόχαστρο της ελληνική αγορά ακινήτων
Το εκτενές ρεπορτάζ του Dow Jones Newswires επισημαίνει ότι οι αγοραστές έχουν βάλει ξανά στο «ραντάρ» τους την ελληνική κτηματαγορά και ήδη έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ τον τελευταίο 1,5 χρόνο.
Βασικοί πωλητές οι τράπεζες και το ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρει το δημοσίευμα και συγκρίνει τις συμφωνίες που έγιναν τον τελευταίος καιρό με τα μόλις 900 εκατ. ευρώ των deals που έκλεισαν την τετραετία 2008-2012.
Αναφέρεται εκτενώς στα επενδυτικά fund που ήρθαν στην Ελλάδα όπως Fairfax Financial Holdings Ltd. από το Τορόντο, η Colony Capital από το Λος Άντζελες, η βρετανική Invel Real Estate Partners και η τουρκο-αραβική κοινοπραξία Jermyn Street αλλά και Hines που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να προχωρήσει σε επενδύσεις και στην Ελλάδα διαθέτοντας ένα συνολικό κεφάλαιο 25 δισ δολάρια και αναζητώντας ευκαιρίες σε πολλές χώρες.
«Η Hines πιστεύει ότι η Ελλάδα μεταμορφώνεται και ο κλάδος του real-estate θα χρειαστεί σημαντικές ξένες επενδύσεις”, αναφέρει ο Michael J.G. Topham, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη και προσθέτει: “Είναι μια δύσκολη αγορά αλλά νιώθουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες” που αξίζουν την προσοχή μας.
Το Dow Jones σημειώνει ότι στις μεγαλύτερες συμφωνίες στην Ελλάδα είναι η αγορά από την Fairfax ενός πλειοψηφικού μεριδίου στην Eurobank Properties έναντι 210 εκατ. ευρώ, καθώς και η αγορά από την Invel του πλειοψηφικού πακέτου της Πανγαία έναντι 653 εκατ. ευρώ. Αναφέρεται επίσης στη συμφωνία της Εθνικής για την πώληση του Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ στην Jermyn Street έναντι 400 εκατ. ευρώ καθώς και στην αγορά από την Colony Capital ενός μεριδίου στο πολυτελές τουριστικό θέρετρο Amanzoe έναντι 40,4 εκατ. ευρώ.
Κάνει επίσης αναφορά στο νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι αυστηροί νόμοι που προστατεύουν τους ιδιοκτήτες έχουν απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε κατασχέσεις σε περίπου 200.000 νοικοκυριά που έχουν μείνει πίσω στις πληρωμές τους. Αν και αυτή η de facto απαγόρευση αναμένεται να τερματιστεί στις αρχές του επόμενου έτους, εντείνεται η συζήτηση για νέα παράταση, σημειώνει το πρακτορείο.
Το πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι οι τιμές των ελληνικών διαμερισμάτων υποχώρησαν το β΄ τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό 7,3% σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η μικρότερη πτώση από το τέλος του 2011.
Facebook Comments