Τι θα συζητηθεί και τι… δε θα συζητηθεί στο Παρίσι
Τι θα συζητηθεί και τι... δε θα συζητηθεί στο Παρίσι
Τι θα συζητηθεί και τι... δε θα συζητηθεί στο Παρίσι
Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρουν θα μπορούν να γίνουν μόνον όταν η Τρόικα πατήσει το πόδι της στο ελληνικό έδαφος και ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.
Reuters: Δεν θα μπει στο τραπέζι το ζήτημα του ελληνικού χρέους
Οι συνομιλίες για το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν αναμένεται να αρχίσουν στο Παρίσι και είναι απίθανο να ξεκινήσουν πριν τα μέσα Οκτωβρίου, δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.
«Θα είναι μια προκαταρκτική συζήτηση σχετικά με το που βρισκόμαστε», τόνισε.«Θέλουμε να δείξουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται εντός στόχου και να ηρεμήσουμε όσους ανησυχούν ότι δεν τηρούνται».
Ο Έλληνας αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ευρέως αναμενόμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους ήταν απίθανο να αρχίσουν πριν το τέλος της αξιολόγησης της Τρόικας και τη δημοσίευση των αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα μέσα Οκτωβρίου.
FT: Η Ελλάδα θα ζητήσει μείωση φόρων από το 2015
Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της ότι δικαιούται μείωση των φόρων από το 2015, μετά από πολυετή εφαρμογή λιτότητας, καθώς τώρα αναμένεται όχι μόνο να εκπληρώσει αλλά και να υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρουν οι Financial Times.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης θα προτείνει στην Τρόικα είναι μια σειρά φοροελαφρύνσεων – στον ΦΠΑ, στον ειδικό φόρο του πετρελαίου θέρμανσης και στην εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Οι ελαφρύνσεις αυτές, τονίζει η εφημερίδα, θα προσφέρουν την πολυπόθητη ανακούφιση που περιμένουν οι Έλληνες φορολογούμενοι από τους βαρείς φόρους των ακινήτων και από άλλα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποπληρωμή του χρέους. Παράλληλα, θα ενισχύσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιτέλους άρχισε να βγαίνει από την κρίση.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι FT, οι ελληνικές ελπίδες ακόμα και για κάποιες μέτριες παραχωρήσεις από πλευράς Tρόικας πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μάλλον θα αποδειχθούν φρούδες.
Οπως εξηγούν, οι διεθνείς πιστωτές ανησυχούν πως για ακόμα μια φορά, η Ελλάδα καθυστερεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τώρα που η οικονομία της άρχισε να βγαίνει από την εξαετή ύφεση
Κοινοτικός αξιωματούχος: Δεν καταλαβαίνω το σκοπό της συνάντησης στο Παρίσι
Ανώτερος αξιωματούχος από την Κομισιόν αναφέρει πως οι συναντήσεις στο Παρίσι είναι απλά «μία ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ των δύο πλευρών και πως «δεν αναμένεται πραγματική διαπραγμάτευση», σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.
Οπως επισημαίνει, οι επιθεωρητές της Τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα στο τέλος του μήνα για να πραγματοποιήσουν την πέμπτη και πιο κρίσιμη αξιολόγησή τους για την ελληνική οικονομία. Η αποστολή θα καθορίσει τυχόν δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά για το 2015-2016, καθώς και το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί μια άλλη συμφωνία ελάφρυνση του χρέους.
Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι «για την Τρόικα, το δημοσιονομικό κενό για το 2015 εξακολουθεί να υπολογίζεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ» και αναρωτήθηκε αν οι τριήμερες συναντήσεις στο Παρίσι έχουν λόγο… ύπαρξης.
«Τίποτα σημαντικό δεν θα βγει από αυτές τις συναντήσεις, καθώς η Τρόικα πρέπει να είναι στο ελληνικό έδαφος για να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους» Οπως πρόσθεσε, «η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τι πρέπει να γίνει προκειμένου να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγησης».
CNBC: Η Ελλάδα θέλει να αποφοιτήσει από τα σκληρά μαθήματα της Τρόικα
«Επιστροφή στο σχολείο» χαρακτηρίζει το CNBC τον νέο γύρο επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα, καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να δείξει ότι αφήνει το χάος του χρέους και της οικονομικής κρίσης πίσω και μπορεί τώρα να σταθεί στα πόδια της.
Στην συνάντηση στο Παρίσι, η ελληνική κυβέρνηση θα πει ότι φέτος θέλει να ξεφύγει από τη λιτότητα και να στραφεί προς αναπτυξιακές πολιτικές.
Ο απώτερος στόχος είναι να «αποφοιτήσει» με επιτυχία από το πρόγραμμα διάσωσης, όταν λήξει το 2016, χωρίς περαιτέρω βοήθεια – ακριβώς όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έκαναν φέτος.
Οταν αυτή η πέμπτη αναθεώρηση ολοκληρωθεί με επιτυχία, η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει κάποια «ανακούφιση» για την αποπληρωμή του δανείου διάσωσης.
Οποιαδήποτε συμφωνία αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει το ΔΝΤ μέσω της λεγόμενης συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI) και θα έρθει πιθανότατα με τη μορφή της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Αλλά η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι η χώρα έχει υλοποιήσει τις πολυπόθητες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνεται.
Facebook Comments