Μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια, ο ελληνικός τουρισμό ανακάμπτει εντυπωσιακά, προσελκύοντας σημαντικό μερίδιο του διεθνούς jet set αυτό το καλοκαίρι. Διασημότητες όπως Ναόμι Κάμπελ και ηθοποιός Ράσελ Κρόου έκαναν διακοπές στα ελληνικά νησιά φέτος.

Μαζί με το γκλάμουρ, υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον από επενδυτές στα high-end ξενοδοχεία στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal. Επενδυτές πρόσφατα έχουν αγοράσει μερίδια σε πολλά θέρετρα κατά τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχείου Astir Palace.

Παρατηρητές του κλάδου σημειώνουν ότι σχεδιάζονται 4 δισ. ευρώ νέων επενδύσεων σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων.

«Τι να πω! Το Σαν Τροπέ φεύγει, η Μύκονος έρχεται», σχολιάζει στην εφημερίδα ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Η Ελλάδα είναι και πάλι στη μόδα».

Περισσότερα από δύο ντουζίνες ξενοδοχειακά projects, από την Κέρκυρα εώς την Κρήτη, βρίσκονται στα σχέδια, αναφέρει η WSJ. Περίπου τα μισά από αυτά τα έργα χρηματοδοτούνται από ξένες εταιρείες private-equity, όπως η Oaktree Capital Management LP.

Η κρίση χρέους στην Ελλάδα έχει επίσης δημιουργήσει ευκαιρίες, αναφέρουν επενδυτές στην εφημερίδα. Η αξία της γης έχει υποχωρήσει από 30% ως 50%, και το κόστος εργασίας έχει μειωθεί κατά το ένα πέμπτο ή και περισσότερο.

Περίπου 19 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα συνολικά φέτος, το οποίο αποτελεί ρεκόρ, από α 17,9 εκατ πέρυσι. Η χώρα επίσης επωφελείται από την αναταραχή στους αντίπαλους μεσογειακούς προορισμούς, όπως η Αίγυπτος ή η γειτονική Τουρκία. Σύμφωνα με την STR Global, τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία της Αθήνας αυξήθηκαν σε 83% στο τέλος του Μαΐου και σε 70% σε όλη την Ελλάδα, αυξημένα πάνω από 30% σε σχέση ένα χρόνο πριν. Τα έσοδα σημειώνουν αύξηση 46%.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων μονάδων. Πολλά από τα υπάρχοντα ξενοδοχεία σην Ελλάδα, είναι θαμμένοι κάτω από ένα βουνό του χρέους. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, τα μισά από τα 9.700 ξενοδοχεία της χώρας δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, ενώ οι αναλυτές του κλάδου σημειώνουν ότι λόγος του χρέους είναι 15 φορές τα λειτουργικά κέρδη, δύο ή τρεις φορές πάνω από αυτό που θεωρείται βιώσιμο.

Αλλά οι αναδιαρθρώσεις χρέους θα μπορούσαν να διαρκέσουν αρκετά χρόνια, την στιγμή που οι τράπεζες προσπαθούν να νοικοκυρέψουν τους ισολογισμούς τους.

«Όσο οι τράπεζες δεν προχωρούν σε κατασχέσεις, υπάρχει πολύ περιορισμένο πεδίο εισόδου. Οι ιδιοκτήτες δεν πωλούν, λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης, και οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να αναλάβουν οποιαδήποτε ουσιαστική μείωση του χρέους», όπως σημειώνει ο Μίλτος Καμπουρίδης, ιδρυτής της Dolphin Capital Investors, που ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ακίνητα. «Μόλις το τραπεζικό σύστημα “συνέλθει”, οι τράπεζες θα αναδιαρθρώσουν τα δάνεια ή θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις, και τότε θα ανοίξει ο δρόμος για νέα deals», προσθέτει.

Facebook Comments