Το γεγονός ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ελλάδα αποδεικνύεται από το νεφελώδες τοπίο γύρω από το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού κενού, γράφει σε σχόλιό της η Neue Osnabrücker Zeitung με τίτλο: «Η Ελλάδα και το χρέος: Χρήματα έναντι μεταρρυθμίσεων;»: «Το πολύ 900 εκατομμύρια, ακούγεται δειλά από την Αθήνα. Περισσότερα από τα διπλά, δηλαδή 2 δισεκατομμύρια, υπολογίζει η τρόικα. Ποιoν να πιστέψουμε, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα. Λογικά, την απάντηση θα πρέπει να την γνωρίζει η Αθήνα. Όμως η καχυποψία απέναντι στην Ελλάδα είναι δικαιολογημένη, μιας και στα οικονομικά υπάρχει μια, ας το πούμε, χαλαρή σχέση με την αλήθεια. (…)

Εδώ και χρόνια η ΕΕ στηρίζει οικονομικά την Ελλάδα με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Παρά τις αντιδράσεις όμως οι μεταρρυθμίσεις αποφέρουν καρπούς. Για πρώτη φορά καταγράφεται μια μικρή ανάπτυξη. Ακόμα και ο τουρισμός, ο οποίος συμβάλλει με περίπου 20% στο ΑΕΠ, πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Η ελληνική κυβέρνηση ζητά τώρα χαλάρωση της λιτότητας, ακόμα και κούρεμα. Μακάρι όμως η τρόικα να παραμείνει σταθερή στην πορεία της. Διότι η λιτότητα είναι ο μόνος δρόμος. Μόνο έτσι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεφύγει από την στήριξη των δανειστών της», καταλήγει η εφημερίδα του Osnabrück.

«Θα πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον»

H εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη. Αφορμή η κατάθεση πρότασης στην Kομισιόν για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης στενότητας στην παροχή με φυσικό αέριο λόγω του ουκρανικού. Ο έλληνας υπουργός προτείνει στην ουσία στις χώρες της ΕΕ να βοηθήσουν η μια την άλλη και τονίζει: «Χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό, ο οποίος θα διασφαλίσει ότι τα πλεονάσματα σε φυσικό αέριο δεν θα εξαχθούν σε τρίτες χώρες, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ενδεχόμενες ανάγκες. Η Ελλάδα θα μπορούσε για παράδειγμα να προμηθεύσει με αέριο -από τις δικές μας δεξαμενές- τη Βουλγαρία. Η βασική ιδέα της πρότασης είναι οι ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν από κοινού τα αποθέματα σε περίπτωση ανάγκης, τονίζει ο Γιάννης Μανιάτης.

«Ναι στα ευρωομόλογα»

Ο πρόεδρος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ, του οποίου η τράπεζα διασώθηκε με τη βοήθεια του γερμανικού κράτους και ανήκει από τότε κατά 17% στο δημόσιο, διαφωνεί ανοιχτά με την καγκελάριο και τάσσεται υπέρ της εσπευσμένης εισαγωγής ευρωομολόγων. Σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει: «Με το ευρωομόλογο θα καταφέρουμε να καθιερώσουμε μακροπρόθεσμα το ευρώ ως ένα νόμισμα με παγκόσμια σημασία.

Ούτως ή άλλως με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας και τις ενέργειες της ΕΚΤ η κοινή ανάληψη ευθυνών για τα εθνικά χρέη είναι ήδη πραγματικότητα», γράφει ο πρόεδρος της δεύτερης γερμανικής τράπεζας, ο οποίος πιστεύει ότι ένα ευρωομόλογο θα ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό για τους επενδυτές. Ταυτόχρονα, εκτιμά, θα αυξάνονταν και πάλι τα επιτόκια των μη εγγυημένων εθνικών ομολόγων και έτσι οι χώρες της κρίσης θα αποκτούσαν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων».

Facebook Comments