Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων του ελληνικού κλιμακίου με την τρόικα στο Παρίσι, ενώ θα επιχειρηθεί να κλείσουν ζητήματα που αναδείχθηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Παραγωγικές χαρακτήρισε τις ως τώρα συναντήσεις με τους έλληνες υπουργούς ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο. «Ελπίζουμε να έχουμε την πλήρη αξιολόγηση προς τα τέλη Σεπτεμβρίου», τόνισε.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει η διάσταση απόψεων κυβέρνησης – δανειστών για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις απεργίες.

Η τριμερής ασκεί έντονες πιέσεις για αλλαγές των δύο επίμαχων νόμων, εκτιμώντας ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας θα ωφελήσει στην καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας στη χώρα μας.

Για τις απεργίες, οι δανειστές επιθυμούν να κηρύσσονται από το 50% +1 του συνόλου των εργαζόμενων, και όχι μόνον από τους παρόντες εργαζομένους.

Όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, αρμόδια στελέχη του υπουργείου τόνισαν στην τρόικα ότι πρώτα το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΙLO) θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και έπειτα θα επαναξιολογηθεί.

Η κυβέρνηση λέει «όχι» και στην απαίτηση της τρόικας να πλειστηριάζονται, από το 2015, τα ακίνητα στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας τους, με την Αθήνα να επιμένει στα 2/3 δια του υπουργείου Οικονομικών.

Από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου παρουσιάστηκε στους δανειστές και η πρότασης αλλαγής του πτωχευτικού κώδικα των επιχειρήσεων.

Facebook Comments