Γιατί η λιτότητα δεν λειτουργεί και γιατί το ευρώ τελικά θα πέσει στο 1,20
Γιατί η λιτότητα δεν λειτουργεί και γιατί το ευρώ τελικά θα πέσει στο 1,20
Γιατί η λιτότητα δεν λειτουργεί και γιατί το ευρώ τελικά θα πέσει στο 1,20
Έτσι, ο δημόσιος τομέας δαπανά και επενδύει λιγότερο, προκειμένου να θέσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα υπό έλεγχο και καθώς οι μισθοί και η απασχόληση βρίσκονται υπό πίεση στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει υπάρξει μια ισορροπία η οποία θα διευκολύνει τον κόσμο να μπορέσει να δανειστεί χρήματα.
Έτσι, όπως επισημαίνει, εάν οι κυβερνήσεις αποταμιεύσουν περισσότερα, η συνολική εξοικονόμηση θα αυξηθεί και λιγότεροι άνθρωποι θα αποταμιεύουν λιγότερο και αυτό δεν σημιουργεί ένα καλό επενδυτικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με την SocGen η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου θα μειωθεί στο 1,20 φέτος για όλου αυτούς αλλά και για πολλούς άλλους λόγους. Μπορεί κανείς να το δει από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Μπορεί να το δεί= από την πλευρά του χρυσού, των Bitcoins, και κάθε άλλου asset.
O κίνδυνος είναι πως το ότι το ευρώ εδώ και πολύ καιρό κινείται πλάγια, αυτό θα το οδηγήσει γρήγορα στο επίπεδο του 1,20. Ο καλύτερος τρόπος, σύμφωνα με τον αναλυτή, για να συμβεί αυτό είναι μια πολιτική απόφαση η οποία δεν εκφράζει την επιθυμία του να μην αποδυναμωθεί το ευρώ αλλά να εκφράζει την επιθυμία ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα έτσι ώστε να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής συναλλάγματος της Credit Agricole, Mitul Kotecha, το ευρώ θα είναι πιθανώς ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης στο εγγύς μέλλον
Όπως επισημαίνει, η μείωση των tail risks στην ευρωζώνη, του κινδύνου απρόσµενων γεγονότων δηλαδή, και η καλύτερη παγκόσμια οικονομική απόδοση θα ανοίξει το δρόμο ώστε οι αποδόσεις να αναλάβουν ισχυρότερο ρόλο στην πορεία των αγορών συναλλάγματος. Στην πραγματικότητα, οι πρόσφατες ενδείξεις ότι πολλά μέλη της Fed εξετάζουν σταδιακή μείωση του προγράμματος QE είχε θέσει σε ανοδική πίεση το δολάριο.
Φυσικά, η επίδραση της απόδοσης θα είναι ισχυρότερη για τα νομίσματα που έχουν υψηλότερη συσχέτιση με τις διαφορές επιτοκίων. Το ευρώ θα είναι πιθανώς ο πιο αδύναμος κρίκος στο άμεσο μέλλον, καθώς η επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών στην Ευρωζώνη και μια πιο dovish ( χαλαρωτική ) ΕΚΤ θα οδηγήσουν σε μείωση 25 μονάδων βάσης τα επιτοκία κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολο για την ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου να μπορέσει να διατηρήσει κέρδη στο επόμενο διάστημα.
Στις ΗΠΑ, οι προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει το QE μέχρι το τέλος του έτους, έχουν ωθήσει τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις υψηλότερα. Αυτό ήταν κάπως βραχύβιο μετά την πιο πρόσφατη απογοητευτική έκθεση για τους μισθούς, αλλά μια σταδιακή βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας των ΗΠΑ θα οδηγήσει τελικά σε μια πιο βιώσιμη ανοδική κίνηση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων.
Ως αποτέλεσμα, το δολάριο θα βρει περισσότερη στήριξη μεσοπρόθεσμα, ιδίως έναντι του γεν. Το μέγεθος της αδυναμίας αυτής ήταν κάπως περιορισμένο, καθώς υπάρχουν διαφορετικές δυνάμεις που κινούν το δολάριο αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών, εκτός από την πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments