Η κεκλεισμένων των θυρών κοινή συνεδρίαση των επιτροπών οικονομικών και εσωτερικών στη βουλή κρίνει σήμερα την τύχη του αναθεωρημένου νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, την ίδια στιγμή που τα κόμματα ετοιμάζονται να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις νόμου, που μετριάζουν το εύρος εφαρμογής του.

Οι νομοθέτες θα έχουν στα χέρια τους από νωρίς το πρωί τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που αποφάσισε χθες το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο, που αφορούν κατά βάση πρόνοιες προστασίας των δανειοληπτών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι οι τροποποιήσεις και τα σχετικά νομοσχέδια που εγκρίθηκαν και κατατέθηκαν σήμερα στη βουλή, υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, απηχούν θέσεις και προτάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των διεθνών πιστωτών.

Οι τροπολογίες προβλέπουν:

1. Διασφάλιση του δικαιώματος του δανειολήπτη να χρησιμοποιεί την εκτίμηση του Κτηματολογίου.

2. Απαγόρευση στους μεγαλομετόχους των τραπεζών να μετέχουν σε διαδικασία εκποίησης.

3. Προστασία αγοραστών ακινήτων που έχουν καταθέσει το αγοραπωλητήριο έγγραφο, αλλά δεν έχουν εξασφαλίσει τίτλο ιδιοκτησίας.

4. Διασφάλιση δικαιωμάτων οφειλετών σε περίπτωση που το δάνειο τους πωληθεί σε πιστωτικό ή μη πιστωτικό οργανισμό.

5. Υποχρέωση της Κεντρικής Τράπεζας να ενημερώνει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ανά τρίμηνο με συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία εργασιών αναδιάρθρωσης.

6. Μη πληρωμή φορολογιών ή τελών σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτων προς τράπεζα στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου.

7. Επέκταση του δικαιώματος για νομική αρωγή σε περιπτώσεις δικαστικών διαδικασιών που αφορούν εκποιήσεις.

Τα κόμματα επιφυλάσσονται να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν επί των νομοσχεδίων και των τροποποιήσεων της εκτελεστικής εξουσίας κατά τη συνεδρίαση των επιτροπών οικονομικών και εσωτερικών.

Την ίδια ώρα τα κοινοβουλευτικά, κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, θα προωθήσουν στην ολομέλεια του Σαββάτου την κοινή πρόταση ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ η οποία προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

Κάτω από την πίεση του χρόνου και σε συνάρτηση με την αξίωση των πιστωτών να περάσει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το μνημόνιο, οι νομοθέτες θα πρέπει να βρουν κοινές συνισταμένες.

Οι ενδείξεις, στο παρόν στάδιο, καταδεικνύουν ότι στη βουλή έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα. Αυτό των κομμάτων της αντιπολίτευσης περιλαμβανομένου και του συγκυβερνώντος ΕΥΡΩΚΟ που θα προωθήσει την κοινή πρόταση ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ, και του ΔΗΣΥ, του οποίου ο πρόεδρος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμπορευθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι θα ψηφίσει μόνο τις τροπολογίες της κυβέρνησης.

Η πρώτη αντίδραση που προκλήθηκε χθες βράδυ μετά τις σχετικές αποφάσεις του υπουργικού, προήλθε από τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΜΕGA είπε ξεκάθαρα ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει τα σχετικά νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Πρότεινε προς την κυβέρνηση να επισπεύσει την ετοιμασία και την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας πριν να εκπνεύσει ο Σεπτέμβριος για να εφαρμοστεί παράλληλα με το νομοσχέδιο εκποιήσεων.

Οι πιστωτές τόνισαν εμφαντικά προς τις κυπριακές αρχές ότι δεν αποδέχονται ετεροχρονισμένη εφαρμογή του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις.

Το μνημόνιο, σημείωναν, προβλέπει ξεκάθαρα ότι το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις θα πρέπει να ψηφιστεί αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Facebook Comments