Κύπρος: Φοβούνται περιπέτειες με τη δόση
Κύπρος: Φοβούνται περιπέτειες με τη δόση
Κύπρος: Φοβούνται περιπέτειες με τη δόση
Η παράλληλη ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις με προτάσεις νόμου που περιλαμβάνουν πρόνοιες με τις οποίες διαφώνησε η τρόικα – προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, απαλλαγή εγγυητών, διαγραφή υπόλοιπου δανείου και ταυτόχρονη εφαρμογή εκποιήσεων με πλαίσιο αφερεγγυότητας από το 2015 – δημιουργεί νέα δεδομένα για το κυπριακό πρόγραμμα.
Η νομοθετική εξουσία επέλεξε να μεταφέρει στην εκτελεστική εξουσία το πολιτικό κόστος πιθανής αναπομπής των επίμαχων προνοιών βρίσκοντας διέξοδο στο πρόβλημα που φαινόταν να είχε δημιουργηθεί λόγω έλλειψης πλειοψηφίας.
Παρά το γεγονός ότι χθες ο πρόεδρος Αναστασιάδης φρόντισε να πιστώσει τους νομοθέτες με «υπευθυνότητα και συλλογικότητα», εντούτοις, στα ανώτερα δώματα των υπουργείων οικονομικών και εσωτερικών επικρατεί σοβαρός προβληματισμός και ανησυχία για την επόμενη μέρα.
Ο κ. Αναστασιάδης δεν θέλησε χθες να ανοίξει τα χαρτιά του σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να αναπέμψει ή όχι σχετικούς νόμους που ψήφισε η βουλή το περασμένο Σαββάτο.
Ανακοίνωσε ότι θα έχει επαφές με αξιωματούχους «κλειδιά» της ΕΕ σε μία προσπάθεια να εξηγήσει διά ζώσης, γιατί το κυπριακό κοινοβούλιο θέσπισε τόσες ασφαλιστικές δικλείδες σε σχέση με τις εκποιήσεις και κατά δεύτερο να ζητήσει την κατανόηση τους.
Τα πράγματα είναι δύσκολα για το προεδρικό. Αν αναπέμψει τους νόμους θα πρέπει να επωμιστεί το πολιτικό βάρος της κριτικής από την αντιπολίτευση. Αν όντως πείσει τους ευρωπαίους εταίρους του, ο πρόεδρος θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση κατέθεσε στη βουλή ένα νομοσχέδιο με πρόνοιες που ήταν πολύ πιο αυστηρές από αυτές που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί.
Αν όμως οι προσπάθειες του προέδρου αποτύχουν, οι πληροφορίες από πηγές των υπουργείων οικονομικών και εσωτερικών εκτιμούν ότι ούτε καν στην ατζέντα του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή θα τεθεί θέμα οικονομικού προγράμματος της Κύπρου.
Η τρόικα φέρεται να προβληματίζεται όχι μόνο για το περιεχόμενο των νόμων που ψηφίστηκαν αλλά και για τον τρόπο που η κυπριακή βουλή επέλεξε να χειριστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Υπάρχει ανησυχία ότι η στάση της βουλής δημιουργεί «κακό προηγούμενο» που κινδυνεύει να επιβραβευθεί σε περίπτωση εκταμίευσης της δόσης. Η τρόικα φοβάται ότι το μοτίβο του Σαββάτο, θα επαναλαμβάνεται και σε άλλα κρίσιμα νομοθετήματα που πρέπει να ψηφιστούν λόγω μνημονίου.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι της κυβέρνησης, η αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα είναι θετική, η επόμενη δόση δεν θα εκταμιευτεί, και η εικόνα που κατάφερε να δημιουργήσει η Κύπρος ως αξιόπιστη και συνεπής στην εφαρμογή του προγράμματος θα τεθεί σε αμφιβολία.
Αυτό η εικόνα θα μεταφερθεί στις διεθνείς αγορές και στους διεθνείς οίκους.
Πηγή του υπουργείου οικονομικών ανέφερε στη StockWatch ότι δεν εγείρεται στο παρόν στάδιο πρόβλημα στάσης πληρωμών καθώς υπάρχουν τα ανάλογα αποθέματα.
Σημείωσε ωστόσο ότι η δυναμική που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς αγορές θα κλονισθεί και στην περίπτωση που η Κύπρος αποταθεί για δανεισμό, δεν είναι βέβαιο ποιο θα είναι το σκηνικό.
Αύριο οι υπουργοί οικονομικών και εσωτερικών, εάν και εφόσον παραλάβουν από τη βουλή όλα τα νομοθετήματα που ψήφισε το περασμένο Σάββατο η ολομέλεια, θα τα αποστείλουν στην τρόικα για να αξιολογηθούν από τους νομικούς συμβούλους των πιστωτών.
Την ίδια ώρα, θα σταλούν και στη νομική υπηρεσία η οποία θα τα αξιολογήσει με τη σειρά της για σκοπούς συνταγματικότητας και θα συμβουλεύσει ανάλογα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ότι αφορά την αναπομπή τους ή όχι.
Αν η βουλή δεν αποδεχθεί την αναπομπή, αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθεί στο ανώτατο δικαστήριο το οποίο θα εξετάσει τη συνταγματικότητα του νόμου ή των νόμων και κατά δεύτερο αν οι νόμοι αυτοί παραβιάζουν ή όχι το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Το κυβερνών κόμμα – που φέρεται να είχε σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των αποφάσεων της βουλής – έσπευσε χθες να εκφράσει ικανοποίηση για τις αποφάσεις και να τονίσει ότι οι σχέσεις με το προεδρικό είναι άριστες.
Το ΑΚΕΛ κάλεσε τον πρόεδρο να μην αναπέμψει τα νομοσχέδια και να αλλάξει πορεία και στάση έναντι της τρόικας.
Facebook Comments