Ακόμη και αν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2018 και δεν υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, η Ευρώπη δεν θα αφήσει τη χώρα χωρίς στενή επιτήρηση, σημειώνει η Citigroup σε νέο της note.

Όπως αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα, ο ESM προχώρησε στην έγκριση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους (3,3 δισ. ευρώ), την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης (1,5 δισ. ευρώ) και τη δημιουργία ενός cash buffer (1,9 δισ. ευρώ).

Η τρίτη αξιολόγηση, όπως τονίζει η Citi, περιελάμβανε δράσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, της είσπραξης δημόσιων εσόδων, της φορολογικής πολιτικής και της επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πλέον, η συνολική χρηματοδότηση από τον ESM ανέρχεται στα 45,9 δισ. ευρώ (από ένα συνολικό κονδύλιο για το τρίτο πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ), φέρνοντας τη συνολική ευρωπαϊκή δημόσια χρηματοδότηση και από τα δύο προηγούμενα πακέτα διάσωσης, στα 230 δισ. ευρώ (70% του συνόλου του χρέους, ή 130% του ΑΕΠ του 2017).

Όπως σχολιάζει η Citigroup, η τελευταία δόση του ESM συμβάλει στη δημιουργία του ταμειακού μαξιλαριού στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης, τον Αύγουστο του 2018, υποδηλώνοντας εμμέσως ότι οι πιστωτές εργάζονται έτσι ώστε να μην υπάρξει μια προληπτική πιστωτική γραμμή μετά τον Αύγουστο.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments