Σε σταδιακή μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50%, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega. Το σενάριο προβλέπει τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς στις αρχές του 2015 και άλλο ένα 20% να μειωθεί στο τέλος του 2015.

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια σχετικά με το ποιοι θα ωφεληθούν από τη μείωση της έκτακτης εισφοράς. Αν δηλαδή το «ψαλίδι» θα αφορά όλους τους φορολογούμενους ή να θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια.

Το σενάριο αυτό εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και του αναπληρωτή υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα.

Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 4% και σε περίπτωση που μειωθεί, οι φορολογούμενοι θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται από τον Ιανουάριο καθώς ο φόρος που τους αναλογεί παρακρατείται από τον μισθό τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015-2018 που έχει υπερψηφιστεί από τη Βουλή το οικονομικό επιτελείο δεν συμπεριέλαβε έσοδα από έκτακτη εισφορά.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα. Το τι ακριβώς θα συμβεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα φανεί με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 το οποίο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου και ενώ θα έχει ήδη έρθει στην Αθήνα η τρόικα.

Οπως αναφέρει το Mega, από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα εξαρτηθεί ο ρυθμός μείωσης της έκτακτης εισφοράς, η έκταση του “ψαλιδίσματος” του ΕΝΦΙΑ, ο ρυθμός μείωσης του ανώτατου συντελεστή φυσικών προσώπων από το 42% στο 32%, ο ρυθμός μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 15%, η μείωση του συντελεστών του ΦΠΑ. Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης θα κριθούν και οι βελτιώσεις στις ρυθμίσεις οφειλών.

Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι πέρα από τις 72 δόσεις – που μπορούν να φτάνουν στις 100 για ειδικές περιπτώσεις – θα καταστεί δυνατό ένα γενναίο “κούρεμα” σε προσαυξήσεις και πρόστιμα αλλά και μείωση του επιτοκίου των δόσεων, που σήμερα ξεπερνά το 8%.
 

Facebook Comments