Σε ένα ειδικό γράμμα στο επενδυτικό κοινό αυτή την εβδομάδα, το Australia and New Zealand Banking Group αναφέρει ότι οι Traders έχουν ξεκινήσει να αποτιμούν την πιθανότητα ενός «υπέρ» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας στις 18 Σεπτεμβρίου.

Έτσι, δικαιολογούν τη μεγάλη πτώση της στερλίνας έναντι των βασικών νομισμάτων από το άνοιγμα της εβδομάδας. Συνεχίζουν αναφέροντας ότι θα είναι πολύ δύσκολη μια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

” Η σχετική αβεβαιότητα της οικονομικής και της χρηματοπιστωτικής αγοράς είναι η κύρια αρνητική εξέλιξη που έχει ωθήσει την αγορά για να πουλήσει το GBP. Είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά ο αντίκτυπος της ψηφοφορίας υπέρ της ανεξαρτησίας για την πορεία του GBP, αλλά μια επιβεβαίωση της ανεξαρτησίας θα ήταν πιθανό να φέρει μια ακόμη πιο απότομη πτώση της στερλίνας, ” συνεχίζει η ANZ.

” Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ λεπτές ανάμεσα στη Σκωτία και το ΗΒ και όλα θα κριθούν από το ποσοστό συμβολής του πετρελαίου της Β.Θάλασσας και εθνικού χρέους στο συνολικό χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου ” προσθέτει η ANZ.

Σε ένα τέτοιο σενάριο ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας, η ΒοΕ θα καθυστερήσει την αύξηση επιτοκίων γιατί θα υπάρξει αποσταθεροποίηση της οικονομίας στην επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας.

Σε ένα αντίθετο σενάριο απόρριψης της ανεξαρτησίας, θα περιμένουμε το GBP να τρέξει ράλι έναντι των βασικών νομισμάτων, ολοκληρώνει η ΑΝΖ.

Facebook Comments