Ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων, αφέθηκε μετά την απολογία του στους ανακριτές Διαφθοράς ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπελέρης, κατηγορούμενος στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Καπελέρης είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, καθώς του καταλογίζεται πως δεν αξιοποίησε το υλικό της επίμαχης λίστας και δεν μερίμνησε, ώστε να διενεργηθούν έλεγχοι των οικονομικών στοιχείων των 2.062 προσώπων – καταθετών στην HSBC Ελβετίας, που περιλαμβάνονταν στο αρχείο.

Απολογούμενος στους ανακριτές Χρήστο Παπακώστα και Δημήτρη Καβαλάρη, ο κ. Καπελέρης επανέλαβε -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- πως δεν είχε λάβει εντολή από τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο, υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, να προβεί σε φορολογικό έλεγχο όλων των καταθετών της λίστας, την ύπαρξη της οποίας αρχικώς δεν γνώριζε, πλην της εντολής να ελέγξει το φορολογικό προφίλ 10 προσώπων, χωρίς να του αναφερθεί τίποτε άλλο για τα πρόσωπα αυτά.

Φέρεται, επίσης, να ισχυρίστηκε στους ανακριτές πως σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί 24.1.2011 με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού ο κ. Παπακωνσταντίνου -για τον οποίο έχει σχηματιστεί δικογραφία βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών- ο υπουργός είχε αναφέρει πως θα γίνει έλεγχος και πως θα τους ενημέρωνε εκείνος για το ποια υπηρεσία θα τον διεξάγει.

Σε υπόμνημα που παρέδωσε στην ανάκριση ο κ. Καπελέρης, δια των συνηγόρων του Μαρίας Παπαμιχαλοπούλου και Γιάννη Μαντζουράνη, υποστηρίζει ότι «…έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών παρουσία του υπουργού και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, όπου εκεί για πρώτη φορά άκουσα για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ. Εκεί αποφασίστηκε να ελεγχθούν όλα τα ονόματα της σχετικής λίστας. Ο υπουργός, όμως, είπε ότι θα αποφασίσει ποια υπηρεσία θα διενεργήσει τον έλεγχο, αν δηλαδή θα είναι το ΣΔΟΕ, Ειδικά κλιμάκια Ελέγχου, ή η Εφορία μεγάλου πλούτου».

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, έως και τον Μάρτιο του 2011, που ο ίδιος αποχώρησε από το ΣΔΟΕ, δεν του δόθηκε εντολή για το θέμα της λίστας.

Αύριο αναμένεται να απολογηθεί στους ανακριτές Διαφθοράς ο συγκατηγορούμενός στην υπόθεση, Ιωάννης Διώτης, ο οποίος τον διαδέχθηκε στο ΣΔΟΕ.

Facebook Comments