Στον αέρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος και η πορεία υλοποίησης του, καθώς οι πιστωτές διαμηνύουν ότι οι κυπριακές αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να εκπληρώσουν το προαπαιτούμενο για θετική αξιολόγηση του προγράμματος.

Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να πείσει τους πιστωτές να μην αναβάλουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης και να μην εκτεθεί το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, με τους πιστωτές να διαμηνύουν όμως ότι οι αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις υπονομεύουν σε ουσιώδη σημεία τη βασική του φιλοσοφία.

Κάνει παράλληλα σχέδια για διαχείριση της ταμειακής κατάστασης, με τα αποθέματα να φαίνεται να φθάνουν μέχρι το Νοέμβριο. Στα ανώτερα δώματα του υπουργείου είναι διάχυτη η άποψη ότι οι πολιτικές εξελίξεις ανατρέπουν τους σχεδιασμούς για νέα έκδοση χρέους από το κράτος.

Η βουλή ψήφισε το Σαββάτο το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και άλλες έξι προτάσεις νόμου που προστατεύουν δανειολήπτες μέχρι €350 χιλ., εγγυητές και που αναστέλλουν την εφαρμογή του νόμου μέχρι το 2015.

Η τρόικα διεμήνυσε χθες στην κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης σε σχέση με τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων και ότι δεν αποτελεί λύση μία ενδεχόμενη αναπομπή των 6 νομοθετημάτων.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με χθεσινή δήλωση του ανέφερε εμφαντικά ότι δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τις πολιτικές δυνάμεις ότι θα υπάρξει διατάραξη του οικονομικού προγράμματος της Κύπρου.

Οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών προκάλεσαν χθες θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία εξαπέλυσαν πυρά κατά των χειρισμών του υπουργού κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, ότι με τις δηλώσεις του προκαλεί κλίμα ανασφάλειας που θα προκαλέσει επιπτώσεις στην οικονομία και ότι ο ίδιος και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση, διεξάγουν «επικοινωνιακά παιχνίδια με την τρόικα».

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που είχε πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη των συζητήσεων στη βουλή την περασμένη βδομάδα, δεν εξέδωσε οιαδήποτε ανακοίνωση.

Σήμερα, ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και θα επιδώσει στον πρόεδρο Αναστασιάδη τις γνωματεύσεις του γύρω από τα πέντε νομοθετήματα.

Πηγή της νομικής υπηρεσίας ανέφερε στη StockWatch ότι επί των νομοθετημάτων που ψήφισε το περασμένο Σάββατο η βουλή φαίνεται να έχουν εντοπιστεί πρόνοιες οι οποίες πιθανόν να μην είναι συμβατές με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σημείωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας θα ενημερώσει και θα συμβουλεύσει νομικά τον πρόεδρο κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα μαζί του, για το τι μέλλει γενέσθαι με τα 5 νομοθετήματα και το πλαίσιο πολιτικής απόφασης.

Την ίδια ώρα ο υπουργός οικονομικών θα αναμένει και την απάντηση των διεθνών πιστωτών επί των επίμαχων νομοθετημάτων, μετά τη νομοτεχνική αξιολόγηση τους από τους νομικούς συμβούλους της τρόικας.

Οι πιστωτές τόνισαν χθες στον υπουργό οικονομικών ότι ούτε η αναπομπή, ούτε και μία ενδεχόμενη αναφορά στο ανώτατο των επίμαχων νομοθετημάτων θα σώσει την κατάσταση.

Θεωρείται, τόνισαν, ότι δεν εκπληρώνεται το προαπαιτούμενο, προβάλλοντας τον ισχυρισμό για «πολιτικά παιχνίδια» που δεν συνάδουν, όπως σημείωσαν, με την ομαλή πορεία του οικονομικού προγράμματος.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης που μιλούσε χθες βράδυ στην κρατική τηλεόραση τόνισε ότι οι «διεθνείς πιστωτές δεν κάνουν παιχνίδια» και ότι ξεκαθάρισαν στον ίδιο πως αν ισχύσουν τα συμπληρωματικά νομοθετήματα δεν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Κύπρου.

Εάν τελικά δεν εκταμιευτεί η δόση θα είναι η πρώτη φορά που θα ληφθεί μία τέτοια απόφαση από τότε που η Κύπρος μπήκε κάτω από οικονομικό πρόγραμμα.

Πάντως, αξιωματούχοι «κλειδιά» της ΕΕ με τους οποίους χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μακρά συνομιλία, ξεκαθάρισαν στον κ. Αναστασιάδη πως είναι αδύνατο εκ των πραγμάτων να θεωρηθεί ότι εκπληρώθηκε το προαπαιτούμενο σε σχέση με τις εκποιήσεις, όταν άλλα νομοθετήματα την ίδια ώρα, παραβιάζουν τη βασική δομή και φιλοσοφία του νομοθετήματος περί εκποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τους συνεργάτες του συσκέπτονταν χθες από το πρωί μέχρι νωρίς το βράδυ, μετά τις σαφείς ενδείξεις που έδωσαν οι διεθνείς πιστωτές στον υπουργό οικονομικών ότι η ομάδα εργασίας του Εurogroup δεν θα πραγματοποιηθεί καν.

Αργά το απόγευμα με γραπτή σύντομη δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνιζε ότι «η κυβέρνηση με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα διαχειρίζεται μια δύσκολη κατάσταση».

 

Facebook Comments