“Ελπίζω ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα δύσκολα”, είπε ο αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, από την Ουάσιγκτον. Σε σχετική ερώτηση της Κ, δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από την «ανθεκτικότητα» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ιρλανδία που διευκρίνισε ότι ισχύει επίσης για την Ελλάδα και την Κύπρο, ο απερχόμενος Ισπανός Επίτροπος είπε ότι η έμφαση πλέον πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών που έχουν απομείνει.

Σημειώνοντας ότι, δεδομένης της κρίσης, μέχρι σήμερα η έμφαση σωστά δόθηκε στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, τόνισε ότι καθώς αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται, «τώρα θα πρέπει πλέον να βάλουμε τον ανταγωνισμό μεταξύ των ιδρυμάτων ως πρώτη προτεραιότητα».

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την πρόσβαση σε πιστώσεις με επωφελείς όρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση μίας διατηρήσιμης ανάπτυξης στις τρεις χώρες.  

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «στην Ελλάδα δεν αναλύσαμε μόνο αλλά συστήσαμε επίσης κάποιες εξαγορές και συγχωνεύσεις, και σε κάποιες περιπτώσεις κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έκλεισαν. Στην Κύπρο το ίδιο. Η κατάσταση είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση, αλλά κε όλες ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει μειωθεί, όπως και σε άλλες χώρες. Σε αυτές τις τρεις χώρες όμως έχει υπάρξει η πιο μεγάλη μείωση στον αριθμό τους, διότι εκεί η χρηματοοικονομική κρίση ήταν μεγαλύτερη. Ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός επίσης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας πρέπει να πω ότι είναι εντυπωσιακή η αντοχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος ακόμη και υπό αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της κρίσης. Είναι εντυπωσιακό… έμεινα εντυπωσιασμένος από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα που χρειάζονταν βέβαια υποστήριξη και σχέδια αναδιάρθρωσης, αλλά έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικά».

Ερωτώμενος αν οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να επανεστιάζουν στη βελτίωση του ανταγωνισμού, ο κ. Αλμούνια απάντησε ότι «δεν ξέρω πως σκέπτονται οι κυβερνήσεις τις προτεραιότητές τους, αλλά από την σκοπιά του υπεύθυνου για τον Ανταγωνισμό πιστεύω ότι με δεδομένη τη βελτίωση στους ισολογισμούς των τραπεζών, και ιδιαίτερα στην Ιρλανδία όπου η βελτίωση της οικονομίας είναι ξεκάθαρη επίσης, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών. Αλλά όχι μόνο στην Ιρλανδία ή την Ελλάδα, αλλά και στη Βρετανία».

Ειδικά για την Ιρλανδία, ο κ. Αλμούνια υπενθύμισε τον ρόλο της Επιτροπής στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου της χώρας. Οπως εκτίμησε, «έχουμε επιτύχει πολλά σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς. Θυμάμαι τις συζητήσεις το 2008 και το 2009 για την πίεση μεταξύ της ανάγκης αναμόρφωσης του τραπεζικού συστήματος και της προστασίας του ανταγωνισμού, διότι η μείωση του αριθμού των παικτών και η έξοδος των ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων από την χώρα δημιούργησε προβλήματα για τον ανταγωνισμό.

Πρώτο μέλημα όμως ήταν η αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και τώρα που είμαστε σχεδόν στο τέλος αυτής της διαδικασίας πρέπει να δώσουμε προσοχή στο πως θα ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό και όχι να δημιουργήσουμε πολύ στενές σχέσεις μεταξύ των λίγων τραπεζών που έχουν μείνει σε αυτή την αγορά».

Facebook Comments