Κύπρος: Ψάχνει γέφυρες με βουλή για τη δόση
Γέφυρες επικοινωνίας με τη νομοθετική εξουσία αναζητεί η κυβέρνηση, ώστε να βρεθούν συναινετικές λύσεις
Γέφυρες επικοινωνίας με τη νομοθετική εξουσία αναζητεί η κυβέρνηση, ώστε να βρεθούν συναινετικές λύσεις
Δεκαοκτώ μήνες μετά το Μάρτιο του 2013, η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει το μομέντουμ του προγράμματος, καθώς οι πολιτικές ισορροπίες εντός του κοινοβουλίου είναι τέτοιες, που καθιστούν δύσκολη την προώθηση μεταρρυθμίσεων.
Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις είναι μόνο η αρχή καθώς ακολουθούν οι ρυθμίσεις για το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Ακολουθούν επίσης πολιτικά δύσκολες ρυθμίσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και για το γενικό σχέδιο υγείας.
Παρά τις δυσκολίες, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ευελπιστεί ότι εκτελεστική και νομοθετική εξουσία θα καταφέρουν να βρουν λύσεις στο θέμα των εκποιήσεων που να επιτρέψουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης τον Οκτώβριο.
«Ευελπιστώ ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», είπε στη StockWatch, «η ομάδα εργασίας του Eurogroup θα δώσει θετική σύσταση και δεν θα υπάρξει πρόβλημα να αναμένει η κυπριακή κυβέρνηση μέχρι το επόμενη συνεδρίαση, στις 13 Οκτωβρίου, για να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης».
Επεσήμανε ότι κατά τη σύνοδο του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή, οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και ειδικότερα στον τομέα των δημοσιονομικών, αλλά και στον τραπεζικό, ξεπέρασε και τις δικές τους προσδοκίες».
«Φάνηκε ότι υπάρχει καλή εικόνα για την Κύπρο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος υπέδειξε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει και εμείς να ξεπεράσουμε τις διαφορές για να εκπληρωθεί το προαπαιτούμενο που αξιώνει η τρόικα σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις καθώς υπάρχουν πρόνοιες που δεν γίνονται αποδεκτές».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αυτό είναι δεδομένο», τόνισε.
Στη βουλή οι αναπομπές του προέδρου
Οι διεργασίες για ανατροπή των δεδομένων που εμπόδισαν την εκταμίευση της δόσης αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα, με την κατάθεση στη βουλή των δύο εκ των έξι νομοθετημάτων που ανέπεμψε ο πρόεδρος.
Τα νομοθετήματα αυτά αφορούν:
Tον περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων νόμο, με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα σε πελάτη χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να καταγγέλλει στη διοικητή της ΚΤ, την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται εάν θεωρεί πως παραβιάζεται η οδηγία της ΚΤ για την αναδιάρθρωση δανείων.
Kαι τον περί της Κεντρικής Τράπεζας τροποποιητικό νόμο που προβλέπει κατηγοριοποίηση δανείων και παρέμβαση της ΚΤ για αποτροπή των μαζικών εκποιήσεων.
H βουλή στο ανώτατο δικαστήριο
Την Τρίτη η βουλή θα εμφανιστεί ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου για να υπερασπίσει τα άλλα τέσσερα νομοθετήματα για τα οποία υπήρξε αναφορά από τον πρόεδρο.
Ο πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες ότι «εμείς θα ενεργήσουμε με στόχο να διαφυλάξουμε τη κοινωνική συνοχή ενώ ταυτόχρονα έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι, αν η κυβέρνηση ενστερνιστεί τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρχει μια διεκδικητική διαπραγμάτευση, να μπούμε σε μια διαδικασία συλλογικής διαβούλευσης και εθνικής συνεννόησης».
Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση του προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει αύριο τα δύο νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε πως «πρώτα οι αναπομπές θα παραπεμφθούν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές όπου θα υπάρξει συζήτηση και τοποθέτηση κατ’ αρχήν των κομμάτων. Ωστόσο, η ολοκληρωμένη τοποθέτηση των κομμάτων θα γίνει ενώπιον της ολομέλειας της βουλής», σημείωσε.
Το ΑΚΕΛ επιμένει πάντως σε αναστολή της εφαρμογής του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Άνδρος Κυπριανού δήλωσε χθες στο Φιλελεύθερο ότι έχει μιλήσει με αρχηγούς κόμματος και θεωρεί «ότι υπάρχει αρκετό έδαφος για να υπάρξει συνεννόηση προς αυτή την κατεύθυνση».
Προς το παρόν, το ΔΗΚΟ, οι ψήφοι του οποίου χρειάζονται για αναστολή της εφαρμογής του νόμου, δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του.
Facebook Comments