Μάνατζερ των επιχειρήσεων γίνονται οι τραπεζίτες
Μάνατζερ των επιχειρήσεων γίνονται οι τραπεζίτες για να μπορέσουν να εξυγιάνουν νευραλγικούς τομείς της οικονομίας.
Μάνατζερ των επιχειρήσεων γίνονται οι τραπεζίτες για να μπορέσουν να εξυγιάνουν νευραλγικούς τομείς της οικονομίας.
Εχουν μάλιστα τη δυνατότητα να αλλάξουν τη διοίκηση της επιχείρησης εφόσον δεν συναινεί και δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις αποφάσεις των τραπεζών.
Από την άλλη πλευρά, αυστηρό έλεγχο θα υφίστανται και οι τράπεζες για τις ενέργειες που επιλέγουν κατά περίπτωση. Η τρόικα είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητη» στο θέμα της άνισης μεταχείρισης των διαφόρων εταιρειών εφόσον αυτή πηγάζει από άλλα κριτήρια και όχι τα καθαρά χρηματοοικονομικά.
Οι τράπεζες, αρχικά θα μελετούν συνολικά τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η υπό αναδιάρθρωση επιχείρηση και θα εκτιμάται αν έχει προοπτική ο συγκεκριμένος τομέας της οικονομίας, αλλά και οι δυνατότητες που έχει η εταιρεία μέσα στον κλάδο αυτόν.
Στη συνέχεια, θα εξετάζεται αν η συγκεκριμένη επιχείρηση θα μπορούσε να συγχωνευθεί με μία ομοειδή εταιρεία για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας. Εφόσον κριθεί ότι αυτό είναι προς όφελος των δύο επιχειρήσεων, του κλάδου και της οικονομίας συνολικότερα, θα αποφασίζεται συγχώνευση, η οποία θα συνδυάζεται και με άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
Παράλληλα, στις επιχειρήσεις που οι μέτοχοί τους έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια (είτε οι καταθέσεις τους βρίσκονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είτε στο… εξωτερικό), θα ζητείται η συμμετοχή τους στα νέα κεφάλαια που απαιτούνται. Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει ο μέτοχος, θα χάνει τη συμμετοχή του στην επιχείρηση.
Η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας τα τελευταία 5,5 χρόνια. Γι αυτό εκτιμάται, ότι ο ρόλος των τραπεζών θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση των ζωτικών κλάδων της οικονομίας, σε επιχειρήσεις που έχουν προοπτικές ανάπτυξης.
Στα κριτήρια τα οποία θα θέτουν οι τραπεζίτες στους επιχειρηματίες για τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών των εταιρειών, περιλαμβάνονται οι ενδεδειγμένοι τρόποι αύξησης των εσόδων τους και μείωσης των εξόδων τους. Οι τρόποι αυτοί θα περιγράφονται σαφώς σε ένα μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα αναθεωρείται εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι του.
Ανταγωνιστικές
Ο ρόλος των τραπεζών θα είναι μείζονος σημασίας στην κατάρτιση του επιχειρησιακού πλάνου, ενώ σε όλη τη διάρκεια της εξυγίανσης μιας επιχείρησης, δηλαδή μέχρι την ανάκαμψή τους, θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο. Ανώτατα στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι ένα από τα κυριότερα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου είναι η δυνατότητα της επιχείρησης να πουλήσει το προϊόν της σε ξένες αγορές, έτσι ώστε να αυξήσει σημαντικά τον τζίρο της. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει ότι το προϊόν της επιχείρησης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί και το νέο εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.
Οι διοικήσεις των τραπεζών θα προβούν σε κατηγοριοποίηση των επιχειρηματικών δανείων. Θα εκτιμήσουν ποιες επιχειρήσεις δεν έχουν δυνατότητες ανάκαμψης και επομένως τα «κόκκινα» δάνεια από τα οποία δεν έχουν καμία ελπίδα να εισπράξουν το παραμικρό ποσό και για τα οποία έχουν πάρει προβλέψεις.
Σε αυτή την περίπτωση, θα προχωρούν σε πωλήσεις των δανείων αυτών σε πολύ χαμηλή τιμή για να αποκομίσουν έστω ένα ελάχιστο όφελος. Για τα δάνεια τα οποία έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν ένα ποσοστό επί της συνολικής οφειλής της επιχείρησης, μέσω εκποίησης π.χ. των ακινήτων που έχουν προσημειωθεί.
Ανάκληση του δανείου
Εφόσον όμως διαπιστωθεί ότι οι επιχειρηματίες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, έχουν περιουσιακά στοιχεία ή καταθέσεις που δεν χρησιμοποιούν προκειμένου να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, οι τραπεζίτες θα ζητήσουν από τους επιχειρηματίες να συμβάλουν και οι ίδιοι στη διάσωση των επιχειρήσεών τους. Εάν δεν το πράξουν, τότε θα προχωρήσουν σε ανάκληση του δανείου, κατάσχεση των ακινήτων και σε ορισμένες περιπτώσεις, σε διαχειριστικό έλεγχο της διοίκησης της επιχείρησης.
Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που κριθεί ότι πλήττονται πραγματικά από την κρίση στη χώρα μας, αλλά έχουν δυνατότητες ανάπτυξης, θα γίνεται πραγματική αναδιάρθρωση του δανείου, βάσει ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο θα καταρτίζεται από τα εξειδικευμένα στελέχη της τράπεζας σε συνεργασία με τη διοίκηση της επιχείρησης.
Η αναδιάρθρωση των δανείων των επιχειρήσεων θα συνδυάζεται με «κούρεμα» του κεφαλαίου του συνόλου των δανείων και με νέο χρήμα το οποίο θα μπορούσε να βάλει η τράπεζα και να αποκτήσει μέρος των μετοχών της εταιρείας, ή/και ένα Private Equity Fund ή κάποια άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο. Για να βάλουν όμως νέο χρήμα είτε οι τράπεζες είτε κάποια Private Equity Funds, θα πρέπει να πιστεύουν στην επιτυχία του νέου επιχειρησιακού πλάνου της εταιρείας. Η τράπεζα, όταν θα τοποθετεί νέα κεφάλαια στην επιχείρηση, θα παίρνει μετοχές της εταιρείας. Οταν η τράπεζα μετοχοποιεί ένα παλιό δάνειο ή μέρος αυτού, η επιχείρηση θα απαλλάσσεται από την πληρωμή υπέρογκων τόκων και κεφαλαίου. Ετσι, σε περίπτωση επιτυχίας, η απόδοση των κεφαλαίων που τοποθέτησε η τράπεζα θα είναι σημαντική, ενώ παράλληλα θα έχει επιβιώσει η επιχείρηση.
Το πρώτο παράδειγμα υπάρχει ήδη με το «πράσινο φως» που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της «Σελόντα». Οι μέτοχοι της εταιρείας υποχρεώθηκαν να δώσουν τον έλεγχο του μάνατζμεντ στις τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την απαρχή ανάλογων κινήσεων και σε άλλες εταιρείες οι οποίες είναι υπερχρεωμένες και δεν αφορά μόνο στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών αλλά όλο το φάσμα του ελληνικού επιχειρείν. Αναφορικά με τη «Σελόντα», όπως προέκυψε στην τελευταία γενική συνέλευση, οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης -η οποία τοποθετείται προς στα τέλη του έτους- θα ελέγχουν το 82% της εισηγμένης, οι αδελφοί Στεφανή το 4%, η Linneaus το 3,5% και με 2,3% ο κ. Γεώργιος Γρυπιώτης.
50,4 εκατ.
Παράλληλα, εγκρίθηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε ονομαστικής μετοχής, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 50,4 εκατ. ευρώ, αλλά και η ρύθμιση των υπολοίπων των 100 εκατ. ευρώ με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί με τις πιστώτριες τράπεζες.
Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της «Σελόντα» Γιάννης Στεφανής, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η εταιρεία υλοποίησε όσα είχε υποσχεθεί και αποτελεί την πρώτη εταιρεία που αναδιαρθρώνεται. Ολοκληρώνεται μετά τη σημερινή απόφαση ένα κεφάλαιο 33 ετών και ανοίγει ένα νέο. Η εταιρεία δυσφημίστηκε αλλά απόδειξη είναι το πού βρίσκεται σήμερα.
Διαθέτουμε διαθέσιμα που μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε ό,τι και αν συμβεί». Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή, το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσει μια συγχώνευση για να γίνει ο «εθνικός πρωταθλητής».
Πληροφορίες θέλουν τον «Νηρέα» να παίρνει τη σκυτάλη μετά τη «Σελόντα» και σταδιακά να παίρνει «σάρκα και οστά» το σχέδιο των τραπεζών -εκπορευόμενο βέβαια από τον υπερδανεισμό των εταιρειών- για τη δημιουργία μίας υπερδύναμης στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, έναν από τους πλέον σημαντικούς εξαγωγικούς κλάδους της χώρας. Βέβαια οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν το μάνατζμεντ του νέου ομίλου που θα δημιουργηθεί από τις συγχωνεύσεις μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου, αλλά να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό «σχήμα» που θα δελεάσει τους επίδοξους επενδυτές.
Πηγή: Εθνος
Facebook Comments