Ο Β. Σόιμπλε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο την απόφαση αποχώρησής του από την ΕΕ. «Ασφαλώς και συνεχίζω να έχω ελπίδες ότι οι Βρετανοί θα παραμείνουν στην ΕΕ», επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του προς τις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.

Όπως σημειώνει, μετά την απόπειρα δηλητηρίασης του ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, οι Βρετανοί αντελήφθησαν «πόσο καλό είναι να μην είναι κανείς μόνος στον κόσμο». Οι Βρετανοί αισθάνονται τώρα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αναγνωρίζουν ότι «η Ευρώπη λειτουργεί», λέει χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε. Υπενθυμίζεται ότι πολλές χώρες της Δύσης κατηγόρησαν ευθέως τη Μόσχα για ανάμειξη στην υπόθεση Σκριπάλ, προχωρώντας σε δεκάδες απελάσεις ρώσων διπλωματών.

Οι Βρετανοί σκέφτονται ήδη εάν είναι «πραγματικά έξυπνο» να εγκαταλείψουν την ΕΕ, προσθέτει ο Σόιμπλε. «Στο μεταξύ έχουν συμφωνήσει με τις άλλες χώρες μέλη σε μια μεταβατική περίοδο και θέλουν να παραμείνουν περίπου ως έχουν τα πράγματα μέχρι το 2020». Σημειώνεται ότι ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα αφού απομένει ακριβώς ένας χρόνος για το Brexit.

Όχι στην απελευθέρωση Πουτζντεμόν

Ο νυν πρόεδρος της γερμανικής Bundestag τοποθετείται και στην υπόθεση του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόντ , ο οποίος κρατείται, ως γνωστόν, εδώ και λίγες μέρες στη Γερμανία. Ο Β. Σόιμπλε καλεί την ισπανική κυβέρνηση να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης με την επαρχία της Καταλονίας. «Πρέπει να δομήσουμε την παγκοσμιοποίηση με τρόπο που οι άνθρωποι να μην αισθάνονται ότι χάνονται», όπως λέει, προσθέτοντας, «γι΄ αυτό καλά θα κάνουν οι Ισπανοί να λύσουν το πρόβλημα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ενοχλεί τους Καταλανούς».

Ο ίδιος απορρίπτει πάντως τις εισηγήσεις συναδέλφων του για άμεση απελευθέρωση του Κ. Πουτζντεμόν. «Πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη».  Η απόφαση για τον Πουτζντεμόν φαίνεται να μην είναι απλή υπόθεση.

Σημειώνεται ότι μετά τις τελευταίες εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου ο 75χρονος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών. Τον Οκτώβριο εξελέγη στην προεδρία της γερμανικής Βουλής.

Facebook Comments