Ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο που παρατηρούμε στις αγορές τα τελευταία χρόνια, είναι η σταθερή μείωση της μεταβλητότητας. Ο πιο εύκολος τρόπος για να μελετήσουμε τη μεταβλητότητα στις αγορές είναι μέσα από τη μελέτη του δείκτη VIX ο οποίος μετράει τη μεταβλητότητα για τον S&P 500.

Ποιος όμως είναι ο λόγος για τον οποίο οι αγορές έχουν απομακρύνει το φόβο τους και οι επενδυτές στοχεύουν σε όλο και μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνου;

Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η μεταβλητότητα στα ομόλογα, τις μετοχές, τα εμπορεύματα και το συνάλλαγμα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλότερα και από τα προ της κρίσης επίπεδα.

Η BIS, τονίζει ότι η μεταβλητότητα συνηθίζεται να είναι χαμηλή σε περιόδους ανάπτυξης όταν η αβεβαιότητα για τα μακροοικονομικά στοιχεία τείνει να είναι ελάχιστη.

Επιπλέον, οι εξαιρετικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πτώση της μεταβλητότητας σε όλα τα asset classes.

Η BIS καταλήγει ότι η καλύτερη και περισσότερο διαφανής επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών έχει δημιουργήσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το μέλλον, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Facebook Comments