Τη χειρότερη δυνατή στιγμή για τον Πρόεδρο Ολάντ επέλεξε η ένωση των Γάλλων εργοδοτών MEDEF να διαρρεύσει στην εφημερίδα Les Echos προτάσεις για την τόνωση της απασχόλησης.

Σήμερα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βαλς καλείται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος να απειλεί με αποχή από την ψηφοφορία.

Εφόσον τελικά οι περίπου 40 βουλευτές δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός Βαλς πιθανότατα θα οδηγηθεί σε παραίτηση και ο Πρόεδρος Ολάντ θα πρέπει είτε να διορίσει νέα κυβέρνηση είτε να προχωρήσει σε βουλευτικές εκλογές.

Σε αυτό το περιβάλλον διέρρευσαν οι προτάσεις του MEDEF που περιλαμβάνουν κατάργηση 2 εκ των 11 εθνικών εορτών, εγκατάλειψη του 35ώρου αλλά και του κατώτατου μισθού για όσους κερδίζουν λιγότερα από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. «Το επόμενο τί θα είναι, να επαναφέρουν την παιδική εργασία;» αναρωτήθηκε ο συνδικαλιστής Ζαν-Κλοντ Μαγί.

Οι προτάσεις αυτές προφανώς δεν αποτελούν βάση διαλόγου για τα συνδικάτα και οδηγούν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση μια κυβέρνηση που εξελέγη με την υπόσχεση της μεγαλύτερης φροντίδας για τους ασθενέστερους. Η δημοτικότητα του Προέδρου Ολάντ έχει κατρακυλήσει στο 13% και σχεδόν δύο στους τρεις Γάλλους επιθυμούν να παραιτηθεί προτού ολοκληρωθεί η θητεία του.

Facebook Comments