Ακόμα δεν υπάρχει επιβεβαίωση του σεναρίου αυτού, αλλά αναμένονται και νέα κέρδη.

Το δολάριο έχει συγκεντρώσει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του τους τελευταίους δυο μήνες κυρίως εξαιτίας της μεγάλης πτώσης που έχει καταγράψει η ισοτιμία EUR/USD, αλλά η υποσχόμενη πορεία του αμερικανικού νομίσματος είχε αρχίσει να διαγράφεται αρκετά νωρίτερα.

Ο πτωτικός κύκλος του δολαρίου, ο οποίος οδήγησε στη μείωση της αξίας του σχετικού δείκτη από τις 121 μονάδες το 2001 στις 77 μονάδες το 2008, φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί οδηγώντας το δολάριο σε μια νέα, πολλά υποσχόμενη, εποχή.

Η άνοδος του δολαρίου οφείλεται στην καλύτερη μακροοικονομική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες αλλά και στην αποκλίνουσα νομισματική πολιτική της Fed έναντι των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών του G8. Αυτά είναι στοιχεία που θα μπορούσαν να είναι υπέρ του δολαρίου τουλάχιστον για τους επόμενους 18-24 μήνες.

Ακόμα όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί το σενάριο ενός μακροπρόθεσμου ανοδικού κύκλου για το αμερικανικό νόμισμα, όπως φαίνεται από τα δυο παρακάτω γραφήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση, ένα από τα συμπεράσματα που εξάγονται σχετικά εύκολα, είναι ότι το δολάριο έχει αρκετό χώρο μέχρι και την περιοχή των 90 μονάδων.

Πάνω από τις 90 μονάδες, ξεκινά ο επόμενος πολυετής κύκλος ανόδου του δολαρίου με τα αμερικανικά assets τα οποία βρίσκονται σε κάθε χαρτοφυλάκιο να κερδίζουν επιπλέον αξία.

Facebook Comments