Οι κοινοβουλευτικοί «πονοκέφαλοι» των βουλευτών της συγκυβέρνησης και των υπουργών με τον ΕΝΦΙΑ και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μπορεί να αποτελούν παρελθόν… Οι δύσκολες και περίπλοκες αποφάσεις όμως για τα «κόκκινα» δάνεια, τις ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων, τις εργασιακές σχέσεις, τον Πτωχευτικό Κώδικα και τους φορολογικούς συντελεστές έπονται…

Οι νομοθετικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης από Οκτώβριο με το άνοιγμα της Ολομέλειας για μια σειρά από ρυθμίσεις αναμένεται να δημιουργήσουν νέες εντάσεις και πίεση από τις γαλαζοπράσινες Κοινοβουλευτικές Ομάδες προς τους υπουργούς.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είτε μέσα από συντεταγμένες αρνήσεις ψήφου σε νομοσχέδια είτε μέσα από κατά περίπτωση ομαδοποιημένες καταθέσεις ερωτήσεων για «καυτά» κοινωνικά θέματα δείχνουν αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα παρέμβασης με στραμμένο το βλέμμα περισσότερο στην κομματική τους βάση και λιγότερο στο παραταξιακό συμφέρον. Μια ομολογουμένως επικίνδυνη σχοινοβασία καθώς όχι μόνο ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει ανά πάσα στιγμή το οποιοδήποτε νομοθετικό ατύχημα -με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται- αλλά σε κάθε περίπτωση «κοστίζει» και επιδρά πολλαπλασιαστικά σε εξελίξεις ειδικά σε μια «ανοιχτή» πολιτική περίοδο. Μια «ανάγνωση» που έχει γίνει από το Μαξίμου και τη Συγγρού που φαίνεται να παρεμβαίνει με στοχευμένες κεντρικές «κινήσεις» τόσο προς τους βουλευτές όσο και προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η πρώτη πράξη για να πέσουν οι τόνοι στους γαλάζιους βουλευτές με τα «γαλλικά», τις ομαδικές καταθέσεις ερωτήσεων και τις αντιδράσεις ψήφισης νομοσχεδίων εκδηλώθηκε το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με τη «χαλαρή» συνάντηση που είχε στην «κεκλεισμένων των θυρών» για δημοσιογράφους συνάντηση με τους βουλευτές του Γ’ Θερινού Τμήματος της Βουλής.

Τα μηνύματα σαφή: Πρώτον, αισιοδοξία για την πορεία της διαπραγμάτευσης για το χρέος και την καλή πορεία των οικονομικών και, δεύτερον, ότι δεν βλέπει πρόωρες εκλογές με αφορμή την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας άρα δεν υπάρχει και λόγος πίεσης και εσωτερικών διαγκωνισμών μεταξύ των βουλευτών.

Ταυτόχρονα, οι οδηγίες και οι συστάσεις που φαίνεται να έχουν δοθεί στους υπουργούς είναι τα νομοσχέδια να προετοιμάζονται περισσότερο στα υπουργεία με τις επιτροπές εργασίας όπου μετέχουν βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ώστε να μειώνονται οι τριβές εν τη γενέσει τους και να αυξάνεται ο βαθμός αυτοελέγχου των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, να υπάρχουν ενημερώσεις των βουλευτών από τους υπουργούς για τις διατάξεις που προωθούνται και να γίνονται διορθώσεις και συμπληρώσεις με αυτά που προτείνονται όπου είναι εφικτό και γενικότερα να χαράσσουν τις κατευθύνσεις με μεγαλύτερη επιμέλεια.

Στην προσπάθεια αυτή, της ενδυνάμωσης της βουλευτικής σύμπνοιας των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ο αδύναμος κρίκος είναι αυτός του ΠΑΣΟΚ καθώς οι δημοκοπικές πιέσεις επιτείνουν τις εσωκομματικές αμφισβητήσεις, τις ανταρσίες συνείδησης… και τις «δεύτερες» σκέψεις των βουλευτές του. Κάτι που ως αποτέλεσμα έχει η κάθε ψηφοφορία να μοιάζει με αγώνα «ροντέο» όπου κανείς δεν ξέρει εάν ο καβαλάρης θα κρατήσει την ισορροπία του μέχρι το τέλος…
 
Τα νομοσχέδια «αγκάθια» της τρίτης κοινοβουλευτικής συνόδου της Ολομέλειας, που ξεκινάει στις αρχές Οκτωβρίου και από τώρα έχουν σημαδευτεί ως «επικίνδυνα» και έχουν ενεργοποιήσει στα κομματικά επιτελεία το σύστημα «επιφυλακής» είναι:

  • Η ρύθμιση που λέγεται ότι θα κατατεθεί ως τροπολογία για την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα επόμενα δύο χρόνια. Μια εισφορά για την οποία έχουν αντιδράσει από τη θέσπισή της πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. καθώς θεωρείται δυσβάστακτη και αντιαναπτυξιακή. Κάτι με το οποίο συμφωνούν πλέον και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρόλο που όταν πρωτοθεσπίστηκε επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου ορισμένοι από αυτούς άλλα υποστήριζαν στις αγορεύσεις τους στη Βουλή. Η «διέξοδος» για να πέσουν οι τόνοι των αντιδράσεων η οποία φαίνεται να έχει προταθεί είναι να υπάρξει μια γενναία μείωση στο ποσοστό αυτής της εισφοράς και η δέσμευση για περαιτέρω επανεξέταση εάν συνεχιστεί η θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας.

 

  • Οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια και οι αποφάσεις για το τι θα γίνει από το νέο έτος με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς καθώς αυτή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Εδώ οι «γαλαζοπράσινες» αντιδράσεις είναι μεγάλες και κάθετες, ειδικά στο σκέλος που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση, που αναζητά λύση με την τρόικα, έχει δύο επιλογές: Εάν πάρει «πράσινο φως» από τους εταίρους και έχει πετύχει συμφωνία με τους τραπεζίτες μέσω των προτάσεων που επεξεργάζεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που έχει συσταθεί για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και μόνιμου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, αυτά να έρθουν μαζί. Εάν υπάρχει συμφωνία για ένα από τα δύο θέματα, τότε μπορεί να ακολουθηθεί ο δρόμος που χαράχτηκε πέρυσι. Ο διαχωρισμός. Δηλαδή να έρθει πρώτα το νομοσχέδιο με τις δυνατότητες των ρυθμίσεων των «κόκκινων» δανείων ώστε να ψηφιστούν χωρίς μεγάλους εσωκομματικούς τριγμούς και σε δεύτερο χρόνο, στην εκπνοή της διάταξης, με τροπολογία ή νομοσχέδιο (ανάλογα της λύσης) η αντιμετώπιση του ανοίγματος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  •  Επανεξέταση ασφαλιστικού και ρύθμιση εργασιακών θεμάτων που ζητάει η τρόικα όπως το άνοιγμα του επιτρεπόμενου ποσοστού σε απολύσεις, λοκ άουτ και μια σειρά προτάσεων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Εδώ οι αντιδράσεις κυρίως έχουν «πράσινο» χρώμα. Η εμπειρία όμως τόσο πλέον του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που έχει σταθερά από την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης αυτής το χαρτοφυλάκιο, όσο και του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου αναμένεται να αποδειχθεί πολύτιμη, όπως και οι κινήσεις καλής προαίρεσης, αρκεί να το επιτρέπουν τα δεδομένα, όπως η υιοθέτηση των βουλευτικών προτάσεων με την τροπολογία για μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.
Φορολογικές ελαφρύνσεις με τον Προϋπολογισμό

Εκτός όμως από αυτά τα θέματα που έχουν ήδη επισημανθεί ως «κομβικά», έχουν «χαρτογραφηθεί» και μια σειρά από άλλα που έχουν παραμείνει ανοιχτά και μετατρέπουν το αμέσως επόμενο κοινοβουλευτικό «ταξίδι» σε μια επικίνδυνη πλεύση ανάμεσα από ξέρες και βραχονησίδες με ελάχιστα ανοιχτά σημεία…

Ανάμεσα σε αυτά η υποχρέωση για απελευθέρωση επαγγελμάτων που δεν έχουν ανοίξει, η νομοθετική επικύρωση της συμφωνίας για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός των φαρμακείων, οι τυχόν αποτιμήσεις από την τρόικα μέτρων που «μετριάστηκαν» ή τροποποιήθηκαν για να κάμψουν τις αντιδράσεις βουλευτών που απειλούσαν να τα καταψηφίσουν αλλά δεν έφεραν τα αποτελέσματα που είχαν υπολογιστεί, με πιο κραυγαλέα την περίπτωση του γάλακτος…

Στα δύσκολα, πάντως, δεν συγκαταλέγεται ο Προϋπολογισμός για το 2015 καθώς, όπως έχει προαναγγείλει από τη ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς, για πρώτη φορά αναμένεται να φέρει φοροελαφρύνσεις και σημαντικές αποκαταστάσεις σε εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Facebook Comments