ΕΛ.ΣΤΑΤ: Μείωση τζίρου για 15 από τους 24 βιομηχανικούς κλάδους
Μείωση τζίρου στους περισσότερους από τους μισούς βιομηχανικούς κλάδους της χώρας
Μείωση τζίρου στους περισσότερους από τους μισούς βιομηχανικούς κλάδους της χώρας
Μείωση τζίρου στους περισσότερους από τους μισούς βιομηχανικούς κλάδους της χώρας, καταγράφουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ που δόθηκαν στην δημοσιότητα.
Σύμφωνα με αυτά από τους συνολικά 24 βιομηχανικούς κλάδους, οι 15 καταγράφουν μείωση του κύκλου των εργασιών τους το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2013 – Ιουλίου 2014, ενώ μόλις 9 έχουν καταφέρει να τούς αυξήσουν. Και αυτό διότι η ασθενική ζήτηση που κυριαρχεί στην εσωτερική αγορά αντισταθμίζει τα οφέλη που επιτυγχάνονται σε αγορές του εξωτερικού.
Ωστόσο, η ποσοστιαία μεταβολή του συνολικού βιομηχανικού κύκλου εργασιών κατά το τρέχον έτος εμφανίζεται σχετικά βελτιωμένη, με επιβράδυνση της πτώσης του, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τους πρώτους επτά μήνες του 2014.
Ειδικότερα, στο δωδεκάμηνο Αυγούστου 2013 – Ιουλίου 2014 ο συνολικός κύκλος εργασιών της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας παρουσιάζει μείωση κατά 4,6%, έναντι αντίστοιχης μείωσης 1,0% το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2012 – Ιουλίου 2013.
Δεδομένου ότι είχε καταγραφεί σημαντική πτώση τους τελευταίους μήνες του 2013, τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν επιβράδυνση της πτώσης του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας κατά το τρέχον έτος. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη σχετική σταθεροποίηση των τιμών και των εσόδων ορισμένων βασικών κλάδων, αλλά και τη βελτίωση των επιδόσεων σειράς άλλων κλάδων που μπόρεσαν να αυξήσουν εκ νέου τον όγκο της παραγωγής τους.
Εκτός των εννέα κλάδων που αύξησαν τα έσοδά τους, άλλοι επτά κλάδοι εμφανίζουν επιβράδυνση της πτωτικής πορείας των εσόδων τους, με αποτέλεσμα οι δύο στους τρεις κλάδους να εμφανίζουν βελτιωμένη ποσοστιαία μεταβολή των εσόδων τους σε ετήσια βάση.
Οριακή, έστω, αύξηση του τζίρου τους το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2013 – Ιουλίου 2014 εμφανίζουν οι (εννέα συνολικά) κλάδοι του χάρτου, των χημικών, των φαρμάκων, των πλαστικών, των μη μεταλλικών ορυκτών, των ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, των μηχανοκίνητων οχημάτων, των επίπλων και των λοιπών, διαφόρων προϊόντων.
Facebook Comments