«Το ελληνικό πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση την οποία επιλέξαμε», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο κοινοτικό δελτίο «Agency Europe».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, επί μονίμου βάσεως, να αποδεικνύει ότι το ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται υπό έλεγχο και τονίζει ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε υποψία εκτροχιασμού, τότε θα πρέπει να εξεταστεί σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση η «αγωγή».

Ερωτηθείς αν αληθεύει ότι η τρόικα είχε προσφέρει στην Ελλάδα την επιλογή να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη το 2011, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει, ότι ήταν πάντα αντίθετος σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο εν τέλει απορρίφθηκε, προσθέτοντας ότι η υπόθεση αυτή δεν αποτέλεσε ποτέ πραγματικό ζήτημα έτσι όπως παρουσιάζεται.

«Σε κάθε συνάντηση, έλεγα πως πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις εικασίες που γίνονται για την Ελλάδα περί αποχώρησής της από την Ευρωζώνη. Τέτοιες φήμες ήταν, και αποδείχτηκε ότι ήταν, εξαιρετικά επικίνδυνες. Όταν ο κόσμος σταμάτησε να μιλάει για το σενάριο “Grexit” τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα. Το τίμημα που πλήρωσε η Ελλάδα εξαιτίας αυτών των ανεύθυνων συζητήσεων ήταν πολύ βαρύ», σημειώνει ο κ. Γιούνκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το Eurogroup μπορούσε και έπρεπε να είχε κινηθεί διαφορετικά, επισημαίνει ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν ορισμένες φορές πολύ γρήγορα και άλλες φορές πολύ αποσπασματικά, ενώ δημοσίως υπήρχε η συζήτηση για λύσεις που δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, όπως το «Grexit». Και συμπληρώνει ότι αυτό ήταν ένα λάθος που δεν έκανε το ίδιο το Eurogroup, ήταν λάθος άλλων, όπως λέει.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση και τονίζει ότι «αν μια χώρα σαν την Κύπρο, όσο μικρή και αν είναι, αντιμετωπίζει άλυτα προβλήματα, τότε αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ίδια προσοχή που αντιμετωπίστηκαν το ελληνικό, το ιρλανδικό και το πορτογαλικό πρόβλημα».

Όπως σημειώνει, «αν ένα κράτος της Ευρωζώνης έχει προβλήματα παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζει η Κύπρος, τότε πρέπει να θεωρηθεί συστημική περίπτωση. Αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα, κάθε μεγάλο πρόβλημα σε χώρα της ευρωζώνης αποτελεί συστημικό πρόβλημα λόγω της μεγάλης πιθανότητας διάδοσής του».

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup παραδέχεται ότι το PSI που έγινε για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης δεν είχε θετική επίδραση στην κατάσταση της Κύπρου.

«Θα ήταν καλύτερο αν δεν είχαμε πέσει σε αυτή τη λύση (το PSI) με ανοιχτές αγκάλες και κλειστά μάτια», σχολιάζει.

Facebook Comments