Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανταγωνιστικότητας Χοακίμ Αλμούνια επιβεβαίωσε -στο περιθώριο ενός συνεδρίου στη Φλωρεντία- την αναβολή της διαμάχης μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της Επιτροπής όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις παροχής αερίου στην ΕΕ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η υπόθεση έχει κλείσει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι έρευνα για τους όρους λειτουργίας της ρωσικής εταιρίας στην ΕΕ ενδέχεται να συνεχιστεί.

Όπως επισημαίνει σε σημερινό δημοσίευμά του το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitique οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση των συνομιλιών.

Κατά την Europolitique η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βρεθεί σε «εξαιρετικά λεπτή θέση» γιατί αν προχωρήσει σε κοινοποίηση των αιτιάσεών της κατά της Gazprom, η Μόσχα θα ερμηνεύσει αμέσως την εξέλιξη αυτή ως επιβολή κυρώσεων και ως εκμετάλλευση της εν λόγω διαμάχης (περί δεσπόζουσας θέσης) μεταξύ Gazprom και Επιτροπής για πολιτικούς σκοπούς.

«Το πλαίσιο λοιπόν είναι εξαιρετικά ασταθές για να μπορέσουν να κινηθούν οι υπηρεσίες του κ. Αλμούνια», εξηγεί στην Europolitique ειδικός που παρακολουθεί στενά την υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ δεν έχει αναφερθεί ευθέως στη Gazprom στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά ρωσικών εταιρειών.

Η Gazprom έχει μεν επηρεαστεί όσον αφορά τους τομείς του πετρελαίου και των τραπεζών, αλλά έχει ληφθεί πρόνοια ώστε να μην επηρεαστεί το ευαίσθητο θέμα της κύριας δραστηριότητάς της, της παροχής φυσικού αερίου.

Facebook Comments