Ένα από τα μεγάλα χτυπήματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, είναι η αποδυνάμωση της νέας επιχειρηματικότητας. Εξαιτίας του ασταθούς φορολογικού περιβάλλοντος και των μεγάλων και πολλών εισφορών πολλοί συμπολίτες μας δεν μπαίνουν στην διαδικασία να ανοίξουν μια νέα επιχείρηση.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τον τρόπο αλλά και τα κίνητρα που απαιτούνται, ώστε να αρχίσουν σιγά σιγά να ανοίγουν νέες και υγιείς επιχειρήσει με προοπτικές και συμβολή στην ανάπτυξη.  Αν συνυπολογίσουμε τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας σε ηλικίες 18 με 35, τότε η τόνωση της νέας επιχειρηματικότητας καθίσταται ένας από τους βασικούς στόχους που πρέπει να έχει η κυβέρνηση, καθώς μέσω αυτής μπορούν να δοθούν λύσεις σε διάφορα προβλήματα της εθνικής οικονομίας.

Παρακάτω επιχειρώ να προτείνω τι χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος για την τόνωση της νέας επιχειρηματικότητας. Πέντε προτάσεις που ίσως βοηθήσουν.

1ον) Αρχικά πρέπει να απλουστευθούν οι διαδικασίας για την έναρξη μιας νέας επιχείρησης. Έχει γίνει σοβαρή πρόοδος σε αυτήν την κατεύθυνση, όμως η γραφειοκρατία  μπορεί να καθυστερήσει την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης για αρκετούς μήνες.

Εφόσον ο νέος επιχειρηματίας επιλέξει την νομική μορφή της επιχείρησής του (πλην της ατομικής) πρέπει να γραφτεί στο  οικείο Επιμελητήριο όπου η εγγραφή ολοκληρώνεται σε δύο μήνες. Η   εγγραφή σε κάποιον Ασφαλιστικό Φορέα, οι άδειες εγκαταστάσεως και λειτουργείας όπως και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και λειτουργίας εξακολουθούν να είναι χρονοβόρες διαδικασίες και προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις.

Για την λύση λοιπόν αυτού το προβλήματος θα ήταν καλύτερα να συσταθεί ένας κρατικός φορέας που θα συνεργάζεται με τις ΔΥΟ και θα αναλαμβάνει όλα τα παραπάνω. Ο εν δυνάμει επιχειρηματίας θα πρέπει απλά να καταθέτει στον φορέα όλα τα δικαιολογητικά και τα έγγραφα που απαιτούνται και ο φορέας αφού τα ελέγξει θα πραγματοποιεί όλες τις διαδικασίες (εγγραφή σε ασφαλιστικό φορέα, σε επιμελητήριο κλπ.) και θα χορηγεί μια προσωρινή άδεια που θα επιτρέπει την δημιουργία της επιχείρησης.

Αφού δημιουργηθεί η επιχείρηση θα περάσει εκ νέου έλεγχο από υπηρεσίες που σχετίζονται με το είδος της επιχείρησης. Λ.χ. ένα εστιατόριο θα ελεγχθεί από το υγειονομικό την πυροσβεστική και την πολεοδομία. Αφού όλα βρεθούν σωστά, τότε θα χορηγείται η τελική άδεια λειτουργίας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την δημιουργία μιας νέας επιχείρησης. Αυτά που μπορεί να γίνουν είναι:

2ον) Η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για δύο χρόνια. Οι επιχειρηματίες μέχρι σήμερα καλούνται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε ασφάλεια από την πρώτη μέρα που θα λειτουργήσει η επιχείρηση. Χρήματα που ο επιχειρηματίας ακόμη δεν γνωρίζει αν θα τα βγάζει. Τα έσοδα που θα χαθούν από αυτό το μέτρο μπορούν να αναπληρωθούν από κάποιο ισοδύναμο, όπως η παύση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

3ον) Η μείωση του Φ.Π.Α. για δύο χρόνια. Σήμερα τα κέρδη των επιχειρήσεων περιορίζονται από τον υψηλό ΦΠΑ. Οι νέοι επιχειρηματίες θα πληρώνουν για δύο χρόνια 18% αντί για 23%. Σωστό βέβαια θα ήταν να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 18% για όλες τις επιχειρήσεις. Τα έσοδα που θα χαθούν από αυτό το μέτρο μπορούν να καλυφθούν από την αύξηση της κατανάλωσης. Αν πέσουν οι τιμές θα αυξηθεί η ζήτηση οπότε θα αυξηθεί και η κατανάλωση.

4ον) Η μείωση του φόρου κερδών στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες νέων επιχειρήσεων που εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό θα πληρώνουν μικρότερο φόρο κερδών, 10%, για δύο χρόνια. Με το πέρας των δύο ετών θα ισχύει το 15% που εξήγγειλε η κυβέρνηση.  Από αυτό το μέτρο δεν χάνονται έσοδα, αντιθέτως δημιουργούνται προοπτικές για νέα έσοδα, καθώς οι επιχειρηματίες που εξάγουν τα προϊόντα τους διευκολύνονται στο να προμηθεύουν το εξωτερικό με προϊόντα που έχουν ανταγωνιστικές τιμές. Επίσης οι εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν κάνουν ανακύκλωση μισθών και συντάξεων αλλά φέρνουν νέα έσοδα.

5ον) Μείωση του ΕΝΦΙΑ για δύο χρόνια στις νέες επιχειρήσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν την ευθύνη είσπραξης του ΕΝΦΙΑ πάρουν οι δήμοι. Σ’ αυτό το ενδεχόμενο έχουμε διπλό κέρδος καθώς το κράτος απαλλάσσεται από τρία περίπου δις ευρώ με τα οποία χρηματοδοτεί τους δήμους και επιπρόσθετα μπορεί να επιτευχθεί πιο χαμηλή κι αντικειμενική φορολογία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν η κυβέρνηση πάρει δραστικά μέτρα για την ανάπτυξη και την τόνωση της νέας επιχειρηματικότητας, τότε θα έχουμε κάνει ακόμα ένα μεγάλο βήμα για την οριστική έξοδο από την κρίση. Μείωση της ανεργίας στους νέους, αύξηση της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας και φυσικά ανάπτυξη. Αυτός θα πρέπει να είναι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης.
 

Facebook Comments