Τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν στη διάρκεια της τελευταίας 50ετίας παρουσιάζει σε ειδική έκδοση με τίτλο «Οι επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν διαχρονικά» η ICAP Group.

Στο πλαίσιο της εν λόγω έκδοσης, συγκαταλέγονται οι 1.396 εταιρείες που προσφέρουν διαχρονικά στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι για περισσότερα από 50 χρόνια και επιπλέον, καθώς και μια εξειδικευμένη οικονομική ανάλυση με θέμα τις μακροβιότερες ελληνικές επιχειρήσεις. 

«Αξιολογώντας τα οικονομικά στοιχεία των μακροβιότερων εταιρειών, φαίνεται ότι η επιβίωση των επιχειρήσεων συνοδεύεται και από τη μεγέθυνσή τους στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν κατά την περίοδο 1989-2013», δήλωσε ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ICAP.

Όπως σημείωσε, ο μέσος ρυθμός αύξησης του ενεργητικού των εταιρειών στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα ήταν 2,5% ετησίως, ενώ πολύ εντονότερος ήταν για τις τράπεζες και τις ασφάλειες, καθώς διαμορφώθηκε στο 7,3% και 8,9% αντίστοιχα. Με βάση τα στοιχεία του 2013, αναδεικνύεται ότι πάνω από τα οκτώ δέκατα των κεφαλαίων των εταιρειών που επιβίωσαν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στο σύνολο των ιδίων κεφαλαίων όλων των εταιρειών (συμπεριλαμβανομένου και του χρηματοπιστωτικού τομέα), οι τράπεζες έχουν τη μερίδα του λέοντος καθώς καλύπτουν πάνω από το ήμισυ αυτών. Αξιοσημείωτη είναι η διεύρυνση του μεριδίου τους κατά τη διάρκεια της 25ετίας, από 10,5% το 1989 σε 55,6% το 2013.

Σχετικά με τα αποτελέσματα χρήσεως των εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, η ανάπτυξη των εταιρειών ήταν πραγματικά εντυπωσιακή την περίοδο 1989-2008 (προ της οικονομικής κρίσης), σύμφωνα με την ICAP. Πράγματι, η αύξηση των συνολικών πωλήσεων των επιχειρήσεων αυτών διαμορφώνεται σε 10,1% για ολόκληρη την 25-ετία 1989-2013. Ωστόσο, ο ρυθμός μεταβολής την περίοδο προ της κρίσης ήταν σαφώς εντυπωσιακός, καθώς καταγράφηκε αύξηση κατά 59,1%, ενώ την τελευταία πενταετία υπήρξε σημαντική μείωση των πωλήσεων, κατά 30,8%.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP, ο τραπεζικός τομέας είναι κερδοφόρος την τελευταία 25ετία συνολικά και μάλιστα τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν δραστική αύξηση σε σχέση με το 1989.

Facebook Comments