Αισιόδοξη δηλώνει για την πορεία των 4 ελληνικών τραπεζών η Deutsche Bank, η οποία διατηρεί τη σύσταση “buy” για τις μετοχές τους εκτιμώντας ότι η ψήφιση της τροπολογίας για την αναβαλλόμενη φορολογία θα τονώσει τους ισολογισμούς και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τους ενόψει των stress tests.

Η επενδυτική θέτει τιμή στόχο για την Πειραιώς στα 2,4 ευρώ, για την Alpha στα 0,90 ευρώ, για την Εθνική στα 4 ευρώ και για την Eurobank 0,60 ευρώ.

Και αυτό καθώς θεωρεί πως η ρύθμιση θα επιφέρει βελτιώσεις στο χρηματοδοτικό κόστος και τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών, υψηλότερες προμήθειες, καλύτερη λειτουργική αποδοτικότητα και μικρότερο κόστος του ρίσκου. Μάλιστα βλέπει και περιθώρια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αρχής γενομένης απ το 2015.

Όπως σχολιάζει στο πρωινό report η ψήφιση της τροπολογίας που θα επιτρέψει την μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογικές πιστώσεις έναντι του Δημοσίου ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα ελαφρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και τα “μαξιλάρια” των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λίγο πριν τα stress tests της ΕΚΤ.

Η επενδυτική τονίζει όμως ότι στην περίπτωση που η τροπολογία ψηφιστεί τον Οκτώβριο τότε θα εμφανιστεί ως μέτρο που λαμβάνεται ως απάντηση στα stress tests και δεν πρόκειται να φανεί στις επίσημες μετρήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, τονίζει η Deutsche Bank, οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από μία ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση που θα εμφανίσουν.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank η ρύθμιση θα έχει τρεις ωφέλειες για τις τράπεζες:

1. Ενίσχυση των εμπροσθοβαρών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Όπως σχολιάζει η επενδυτική αν και αυτοί δεν λαμβάνονται υπόψη απ τις ρυθμιστικές Αρχές, εν τούτοις χρησιμοποιούνται από πολλούς επενδυτές για να μετρήσουν την κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών. Σε αυτό το μέτωπο, σύμφωνα με την επενδυτική, η Eurobank θα επωφεληθεί τα μέγιστα.

2. Αυξημένη αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας εκτός των ισολογισμών. Η μεγαλύτερη βεβαιότητα αναφορικά με τις μελλοντικές ταμειακές ροές θα επιτρέψει να έλθουν στον ισολογισμό και νέες πιστώσεις έναντι του Δημοσίου, αυξάνοντας το δομικό Core Tier 1. Απ αυτή τη διαδικασία μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο η Εθνική, σύμφωνα με την γερμανική επενδυτική.

3. Αύξηση της κεφαλαιακής βάσης που υπολογίζεται στα stress tests της ΕΚΤ. Τα τεστ αντοχής θα συμπεριλάβουν “κούρεμα” 10% των αναβαλλόμενων φόρων στο Core Tier 1 των τραπεζών για δύο έτη. Ωστόσο οι πιστώσεις έναντι του Δημοσίου δεν θα δεχθούν “κούρεμα”. Πρόκειται για ένα ποσό γύρω στα 500 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα, ή το 1% επί των συνολικών χορηγήσεων τους.

Εν τω μεταξύ αυτές οι φορολογικές πιστώσεις, όπως σημειώνει η Deutsche Bank θα παρουσιάζονται ως μόνιμη επισφάλεια στον κρατικό προϋπολογισμό του Ελληνικού Δημοσίου. Εάν εντός 30 ετών οι τράπεζες δεν καταφέρουν να εκμεταλλευθούν τις πιστώσεις τότε θα πρέπει να εκδώσουν μετοχές σε τιμές αγορές, ένα σενάριο όμως που δεν έχει πολλές πιθανότητες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank.

Facebook Comments