Η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε σήμερα όλα τα επιτόκιά της σταθερά για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς το σχεδόν διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού και ένα selloff στις αναδυόμενες αγορές που αποδυνάμωσε το νόμισμα, καθιστούν ανίσχυρες τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για χαμηλότερο κόστος δανεισμού προκειμένου να τονωθεί η οικονομία.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής διατήρησε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας στο 8,25%, όπως ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην ιστοσελίδα της μετά από την τακτική μηνιαία συνεδρίασή της. Ο «διάδρομος» του επιτοκίου παρέμεινε επίσης αμετάβλητος, με τους φορείς χάραξης πολιτικής να διατηρούν το επιτόκιο δανεισμού μιας ημέρας στο 7,5% και το επιτόκιο χορηγήσεων στο 11,25%.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά ήταν αντίστοιχη με τις εκτιμήσεις 12 εκ των 13 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal.

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην αρχή του χρόνου και η σφιχτή νομισματική στάση, άρχισαν να έχουν μια ευνοϊκή επίδραση στην τάση του δομικού πληθωρισμού», ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα. «Η σφιχτή νομισματική στάση θα διατηρηθεί, μέχρι να υπάρξει σημαντική βελτίωση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό».

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας σημείωσε άνοδο στο 9,54% τον Αύγουστο, και είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο και κοντά σε υψηλό δύο ετών, έναντι του 9,32% τον Ιούλιο, καθώς η ξηρασία προκάλεσε υψηλότερες τιμές τροφίμων. Το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από τον επίσημο στόχο του 5%, και πολύ υψηλότερο από την εκτίμηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Erdem Basci για το 7,6% στο τέλος του έτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπό τον υπουργό Οικονομίας Nihat Zeybekci, έχουν επανειλημμένως καλέσει την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια πιο γρήγορα και να υποστηρίξει την ανάπτυξη στην οικονομία των 820 δισ. δολαρίων.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 2,1% στο β΄ τρίμηνο από το 4,7% στους τρεις πρώτους μήνες του 2014, καθώς αποδυναμώθηκε η εγχώρια ζήτηση. Ενώ η επίσημη εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη φέτος παρέμεινε στο 4%, ο υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι μπορεί να διαμορφωθεί και στο 3%.

Facebook Comments