Ισλαμικό χρηματοοικονομικό κέντρο επιδιώκει να δημιουργήσει η Κύπρος, σε μία προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας που δεν έχει αναπτυχθεί εδώ και τρία χρόνια.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επενδυτικών Ταμείων ζητά από την κυβέρνηση να εκδώσει ισλαμικά ομόλογα (sukuk) για να προσελκύσουν επενδύσεις από τη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο πρόεδρος του συνδέσμου, Άγγελος Γρηγοριάδης.

Το χρηματιστήριο της Κύπρου θέλει να ενθαρρύνει την εισαγωγή ομολόγων που συμμορφώνονται με το νόμο της Σαρίας, και βλέπει δυνατότητες να γίνει η χώρα «πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» για τους επενδυτές της Μέσης Ανατολής, όπως λέει ο διευθύνοντας σύμβουλος του χρηματιστηρίου, Νόντας Μεταξάς.

Η Κύπρος θα ακολουθήσει έτσι το παράδειγμα της Βρετανίας, αλλά και της προγραμματισμένης αντίστοιχης έκδοσης του Λουξεμβούργου, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Η Ernst & Young προβλέπει ότι το συνολικό ενεργητικό της βιομηχανίας του ισλαμικού finance θα διπλασιαστεί στα 3,4 τρισ. δολάρια έως το 2018.

«Η ισλαμική χρηματοδότηση θεωρείται ως μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης υπό το φως της πιστωτικής κρίσης σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Μεταξάς. «Στόχος του χρηματιστηρίου της Κύπρου είναι να αναπτύξει ένα νέο προϊόν στην αγορά, αλλά την ίδια στιγμή, να βοηθηθεί η Κύπρος να ξεπεράσει την παρούσα δύσκολη και προκλητική οικονομική κατάσταση».

Facebook Comments