Πειραιώς και Alpha έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο για την ενδυνάμωση των ισολογισμών τους, επιτυγχάνοντας “fully loaded” Core Tier 1 με βάση τη “Βασιλεία ΙΙΙ” 12% και 10,8% αντίστοιχα ενόψει των κρίσιμων stress test και το AQR της ΕΚΤ, σχολιάζει η UBS. 
 
Η ελβετική επενδυτική ξεκινά εκ νέου κάλυψη των ελληνικών τραπεζών πλην Εθνικής και στην πρώτη της έκθεση επιχειρεί μία ανάλυση της κατάστασης και των προοπτικών τους.
 
Αν και ξεχωρίζει Πειραιώς και Alpha εντούτοις διατηρεί μία επιφυλακτική στάση για το σύνολο των τραπεζών δηλώνοντας ότι “ακόμα δεν έχουν βγει απ το δάσος” και συστήνοντας προσοχή στα αποτελέσματα των τεστ αντοχής. 
 
Γι αυτό και διατηρεί σύσταση “ουδέτερη” με τιμή στόχο το 1,45 ευρώ για την Πειραιώς και το 0,68 του ευρώ για την Alpha. 
 
 
Σύμφωνα με την UBS η αναβαλλόμενη φορολογία δημιουργεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας 5 -6 δισ ευρώ για κάθε τράπεζα στο δυσχερές σενάριο ενώ η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε πιστώσεις έναντι του δημοσίου. αυξάνει τους δείkτες κεφαλαιακής επάρκειας στο 14,4% για την Πειραιώς και στο 15,8% για την Alpha. Βέβαια, επισημαίνει η έκθεση, ένα μέρος αυτών των επιπρόσθετων κεφαλαίων πιθανόν να κατευθυνθούν για την κάλυψη μη εξυπηρετούμενων ή αναδιαρθρωμένων δανείων. 
 
Σύμφωνα με την επενδυτική σήμερα η πιο ισχυρή κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα είναι η Alpha και ακολουθεί η Πειραιώς. 
 
 
 
 
Η επενδυτική θεωρεί ότι μετά το 2014 οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να επωφεληθούν απ την οικονομική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η συγκέντρωση του κλάδου και η ενισχυση των ισολογισμών θα δημιουργήσουν σημαντικές δυνατότητες δημιουργίας εσόδων. Οι αναλυτές της UBS δηλώνουν ότι περιμένουν να δουν βελτίωση στην απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και στα περιθώρια κέρδους καθώς τα επιτόκια των καταθέσεων θα προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μ.ο. 
 
Τόσο για την Πειραιώς όσο και για την Alpha Bank UBS βλέπει επιστροφή στην κερδοφορία το 2015 και μετέπειτα σημαντική αύξηση της. 
 
 
 
Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η επενδυτική θεωρεί ότι θα κορυφωθούν στο τέλος του 2015, οδηγώντας αργότερα σε μία ομαλοποίηση του πιστωτικού κόστους. 
 
Για τις αποτιμήσεις η επενδυτική τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες σήμερα διαπραγματεύονται με discount έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών τους σε όρους τιμής προς λογιστική αξία (0,94 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2014 έναντι 1,1 φορά των ευρωπαϊκών και 1,15 φορά των τραπεζών σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική). Ωστόσο σε όρους PE διαπραγματεύονται με premium (10,5 φορές των εκτιμώμενων κερδών του 2016 έναντι 9 φορές των ευρωπαϊκών και 7 φορές των τραπεζών σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική).

 

Facebook Comments