Σε νέες δραστικές περικοπές των κοινωνικών δαπανών προσανατολίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν, επιδιώκοντας να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να εδραιώσει την αξιοπιστία του μεταξύ των ψηφοφόρων του.

Αποσκοπεί δε να εξοικονομήσει περί τα 10 δισ. στερλίνες (12,9 δισ. ευρώ). Τα σχετικά δήλωσε ο κ. Οσμπορν στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος των Συντηρητικών της Βρετανίας στο Μπέρμιγχαμ. Πάντως, η βρετανική οικονομία τελεί σε καλή κατάσταση, καθώς εμφάνισε ανάπτυξη 0,9% το β΄ τρίμηνο, ρυθμός, ο οποίος προέκυψε μετά αναθεώρηση του προηγούμενου 0,8%. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 το ΑΕΠ της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 3,2%.

Συνεχίζοντας τη σκληρή γραμμή λιτότητας που εφαρμόζει το κόμμα του από το 2010, ο υπουργός ανακοίνωσε πάγωμα των κοινωνικών επιδομάτων. Εξαιρούνται τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι συνταξιούχοι. Μεταξύ αυτών προβλέπεται κατάργηση της αύξησης επιδόματος τέκνου για ανέργους γονείς, που αποκτούν περισσότερα παιδιά και η μείωση επιδόματος ενοικίου για ανέργους κάτω των 25 ετών. Εάν επανεκλεγούν οι Συντηρητικοί στις εκλογές του 2015, τότε θα παγώσουν τα επιδόματα για δύο χρόνια, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2016. Το μέτρο θα πλήξει άνω του 33% των βρετανικών νοικοκυριών, ενώ θα αφορά τα επιδόματα παιδιών, τις φοροαπαλλαγές και τα επιδόματα στέγης. Θα εφαρμοστεί δε και για νοικοκυριά με εργαζόμενους και για νοικοκυριά με ανέργους.

«Σε όσους εργάζονται έχω να δηλώσω τα εξής: όπου επιβάλλεται υψηλότερη φορολόγηση, αυτό γίνεται για να σας επιστραφεί μέρος των χρημάτων σας ως προνοιακό επίδομα», διευκρίνισε ο κ. Οσμπορν. «Ο δικαιότερος τρόπος να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες είναι να διασφαλιστεί πως τα επιδόματα δεν αυξάνονται πιο γρήγορα από τους μισθούς των φορολογουμένων, οι οποίοι και τα πληρώνουν». Εκπρόσωπος των Εργατικών και ειδικός σε θέματα οικονομικά, δήλωσε: «Μία ακόμα φορά οι Συντηρητικοί δείχνουν πως είναι το κόμμα των λίγων προνομιούχων στην κορυφή. Οι Εργατικοί θα ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό όσο το δυνατόν ταχύτερα στην επόμενη βουλή, αλλά με τρόπο δικαιότερο».

Κατά τις εκτιμήσεις των Συντηρητικών της νυν κυβέρνησης, οι περικοπές θα επιβαρύνουν κατά μέσο όρο έκαστο νοικοκυριό 160 λίρες (205 ευρώ) τον πρώτο χρόνο (2016-2017) και 320 λίρες (410 ευρώ) στη συνέχεια (2017-2018). Μία οικογένεια με παιδιά, ένα εργαζόμενο μέλος και ετήσια εισοδήματα 25.000 λίρες (32.107 ευρώ) θα ζημιωθεί κατά 500 λίρες (642 ευρώ) και μία οικογένεια με δύο μέλη εργαζόμενα και ατομικά εισοδήματα 13.000 λίρες (16.700 ευρώ) τον χρόνο με ένα παιδί θα ζημιωθεί κατά 350 στερλίνες (450 ευρώ). «Δεν μπορούμε να ζούμε σε μία χώρα, η οποία καταβάλει ετησίως σε προνοιακά επιδόματα 100 δισ. λίρες (129 δισ. ευρώ) για πολίτες, που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. «Αυτή είναι μια επιλογή, που πρέπει να την κάνει η Βρετανία, ώστε να περιφρουρήσει την οικονομική της σταθερότητα».

Επικαλούμενος τα τελευταία θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ, υπερασπίστηκε την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησής του, η οποία, όπως υπογράμμισε, έχει αποτελέσματα. Ο Τζορτζ Οσμπορν προσέθεσε πως ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού προϋποθέτει 25 δισεκατομμύρια λίρες (32,1 δισ. ευρώ) επιπλέον είτε υπό τη μορφή περικοπών είτε φορολογικών αυξήσεων. Ωστόσο, διασαφήνισε πως, «η μέθοδος των υψηλότερων φόρων για την έξοδο από το έλλειμμα δεν υφίσταται πλέον».

Μιλώντας στο ΒΒC, είπε πως και οι πλούσιοι θα κληθούν να καταβάλουν με κάποιον τρόπο περισσότερα σε φόρους, αν και απέκλεισε τη φορολόγηση πολυτελών κατοικιών. Τέλος, προέβη και σε μία αμφιλεγόμενη δήλωση για το ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν αφορολόγητες μετοχές της εταιρείας τους ως αντάλλαγμα αποποίησης μιας σειράς εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Facebook Comments