Οι αυξημένοι κίνδυνοι για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαίων πιστωτών, καθώς και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών από τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα, είναι οι δύο βασικοί λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, όπως σημειώνει η Moodys.

Σύμφωνα με τον οίκο, η έκβαση των διαπραγματεύσεων παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, ενώ ο κίνδυνος να συμβεί ατύχημα και να χρεοκοπήσει η Ελλάδα έχει αυξηθεί.

Η ικανότητα της χώρας στην κατεύθυνση εκτέλεσης του προϋπολογισμού της και αποπληρωμής του χρέους της δέχεται αυξημένες πιέσεις, μετά τον εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος το προηγούμενο έτος.

Η Moodys αναγνωρίζει το βέτο που έχει θέσει στις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ, ώστε να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση, δεδομένης της μη πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.

Η χαμηλή εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει πλήξει αρνητικά τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

H Moodys εκτιμά πως οι εκροές καταθέσεων έχουν φτάσει στα 32 δισ. ευρώ (ή στο 18% του ΑΕΠ) στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου του 2014 και Απριλίου του 2015.

Η Μοοdys θεωρεί πως υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας – εάν επιτευχθεί – δεδομένης της αδύναμης οικονομίας και της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας.

Αποκλεισμένη από τις αγορές, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να συμφωνήσει στην εφαρμογή ενός νέου προγράμματος, ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Η Moodys προβλέπει ανάπτυξη μόλις +0,5% για την Ελλάδα το 2015, από +1,2% πριν και έναντι της επίσημης πρόβλεψης της κυβέρνησης για ανάπτυξη +2,9%.

Πέραν των προκλήσεων που θέτει η χαμηλότερη ανάπτυξη, το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον θα συνεχίσει να επιδρά στην εφαρμογή πρόσθετης δημοσιονομικής προσαρμογής και νέας μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

Βραχυπρόθεσμα η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στην ανάγκη συγκερασμού των διαφορετικών απόψεων που εντοπίζονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψήφιση στη Βουλή της ενδιάμεσης συμφωνίας θα δοκιμάσει την ισχύ της ελληνικής κυβέρνησης, καταλήγει η Moodys.

Facebook Comments