Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε στο χθεσινό Eurogroup τη βούληση της κυβέρνησης για την ενοποίηση των διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ, ειδικά στα νησιά, ενώ δεσμεύτηκε για την περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως σημειώνει το Spiegel.

Ωστόσο, τα δύο μεγάλα ζητήματα που παραμένουν είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας.

Oι Ευρωπαίοι φαίνεται να δέχονται το αίτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη των ασθενέστερων, σημειώνουν ωστόσο ότι αυτό πρέπει να γίνει με επιβάρυνση των εχόντων, ώστε στο μέλλον να μπορεί η ελληνική οικονομία να σηκώσει από μόνη της το βάρος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας.

Όπως επισημαίνει το Speigel, κύκλοι των δανειστών χαρακτηρίζουν σχεδόν ως “προσβολή” την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου που προβλέπει την επαναπρόσληψη των απολυμένων του Δημοσίου, ενώ εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν υπάρχει πραγματικά χρόνος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σημειώνουν πάντως ότι αυτή τη φορά οι Έλληνες πρέπει να δεσμευτούν και να ψηφίσουν στη Βουλή ό,τι συμφωνηθεί, ακόμη και αν χρειαστεί να προηγηθεί δημοψήφισμα.

Facebook Comments