Στις ΗΠΑ, όπως και στη Βρετανία, μια μικρή πτώση της ανάπτυξης της οικονομίας ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Ωστόσο, τα πραγματικά στοιχεία του 0,2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου σε ετησιοποιημένη βάση ήταν σαφώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για 1%.

Η διαφορά οφείλεται στη μεγάλη μείωση των επενδυτικών δαπανών για έρευνα και παραγωγή στον κλάδο της ενέργειας, που προκάλεσε πτώση κατά 0,5% στα επίσημα στοιχεία.

Η μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών στον κλάδο της ενέργειας μάλλον θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά η βελτίωση στους ισολογισμούς των νοικοκυριών και στα πραγματικά εισοδήματα λογικά θα ενισχύσει τις καταναλωτικές δαπάνες και την ανάπτυξη.

Ο Δείκτης Κόστους Απασχόλησης για τον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε άνοδο 2,8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι, υποδεικνύοντας ότι η αύξηση των μισθών που δεν είχε μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί αρχίζει ίσως εν μέρει να υλοποιείται.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Απρίλιο δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική, κάτι που ήταν μάλλον αναμενόμενο λόγω των ασταθών στοιχείων για την οικονομία και της αβεβαιότητας για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς η επίδραση της τιμής του πετρελαίου και του ενισχυμένου δολαρίου θα είναι παροδική. Η οποιαδήποτε κίνηση νωρίτερα του αναμενομένου προϋποθέτει σημαντική βελτίωση των στοιχείων για την οικονομία.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι αμερικανικές εταιρείες υπερέβησαν με άνεση τις προβλέψεις των αναλυτών, που διαμορφώθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Αυτή τη στιγμή τα δύο τρίτα των εταιρειών του δείκτη S&P 500 έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα και λίγο περισσότερες από το 70% αυτών των επιχειρήσεων υπερέβησαν τις προβλέψεις, παρά την αρνητική αύξηση των κερδών τους. Τα μη αναμενόμενα καλύτερα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση στην ανοδική πορεία του δολαρίου και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ώθησαν τον δείκτη S&P 500 σε άνοδο κατά 1% τον Απρίλιο.

Η καλύτερη απόδοση των μετοχών των αναδυόμενων αγορών οφείλεται κυρίως στην Κίνα, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό 25% του δείκτη MSCI Emerging Market. Η μετοχική αγορά της Κίνας κατέγραψε άνοδο σχεδόν 17% τον Απρίλιο και κατά 26% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο δείκτης Shangai Composite διαμορφώνεται σε επίπεδα κατά 37% υψηλότερα φέτος.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ενίσχυσε τις προσπάθειές της να τονώσει την οικονομία της χώρας, μειώνοντας τον συντελεστή αποθεματικών κατά 100 μονάδες βάσης. Οι προβλέψεις για περαιτέρω χαλάρωση, μεταρρυθμίσεις σε κρατικές επιχειρήσεις και αύξηση της οριακής χρηματοδότησης τροφοδότησαν την αγορά, κάτι που επεκτάθηκε και στο Χονγκ Κονγκ, λόγω του προγράμματος σύνδεσης των χρηματιστηρίων του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης.

Οι κινεζικές μετοχές ενδέχεται να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα βραχυπρόθεσμα, καθώς οι αποτιμήσεις στην αγορά των κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (H-shares) θα πλησιάζουν τις αποτιμήσεις των κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Κίνας (A-shares). Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, η αγορά θα πρέπει να δει μια βελτίωση στην οικονομία και στα κέρδη, προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάρρευση.

Facebook Comments