Κύπρος: Βιώσιμο μισθολόγιο ζητά η τρόικα
Κύπρος: Βιώσιμο μισθολόγιο ζητά η τρόικα
Κύπρος: Βιώσιμο μισθολόγιο ζητά η τρόικα
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, τα τεχνικά κλιμάκια των διεθνών δανειστών αξιολογώντας την πορεία της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας επεσήμαναν την ανάγκη να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα κυρίως σε ότι αφορά την ανεξέλεγκτη αύξηση του κρατικού μισθολογίου.
Οι πιστωτές υπέδειξαν προς την κυπριακή κυβέρνηση ότι με την αποπαγοποίηση του κρατικού μισθολογίου δεν θα πρέπει να επανέλθουν διαδικασίες αυτόματης αναπροσαρμογής μισθών.
Προειδοποίησαν ότι κεκτημένες πρακτικές και διαδικασίες που ανέβαζαν κάθετα το κρατικό μισθολόγιο θα πρέπει να εκλείψουν, διαφορετικά θα κινδυνεύσει εκ νέου η βιωσιμότητα του.
Εισαγωγή γραπτών εξετάσεων
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διεθνείς πιστωτές φαίνεται να συμφωνούν με πρόνοιες που εισάγονται στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα κυρίως στο κεφάλαιο που αφορά στις διαδικασίες προαγωγών και κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Για πρώτη φορά αναμένεται να εφαρμοστεί ο θεσμός των γραπτών εξετάσεων παρακάμπτοντας το πεπαλαιωμένο τρίπτυχο που ακολουθείτο για να προαχθεί κάποιος στο δημόσιο.
Μέχρι πρόσφατα οι προαγωγές γίνονταν στη βάση της αρχαιότητας, των προσόντων του υπαλλήλου και της αξιολόγησης της απόδοσης του από τον εκάστοτε προϊστάμενο, με τη γνωστή αναφορά «του εξαίρετου».
Το τρίπτυχο αυτό θα καταργηθεί, νοουμένου ότι και η ΠΑΣΥΔΥ, θα βάλει την υπογραφή της.
Η διαδικασία αυτή, βρίσκει στο ίδιο «χαράκωμα» την κυβέρνηση και την τρόικα θεωρώντας ότι η γραπτή εξέταση διασφαλίζει την αξιοκρατία και δίνει ευκαιρία στους πλέον ικανούς.
Σε ότι αφορά στην κινητικότητα των υπαλλήλων φαίνεται και στο θέμα αυτό να υπάρχει ταύτιση απόψεων με τους πιστωτές οι οποίοι προκρίνουν τον θεσμό της μετάταξης αντί των αποσπάσεων.
Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το πρόγραμμα μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου του 2015.
Όλα τα νομοσχέδια που θα διέπουν τη μεταρρύθμιση θα πρέπει να εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο και να κατατεθούν στη βουλή προς ψήφιση, στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έθεσαν οι διεθνείς πιστωτές.
Ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις του στη StockWatch εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα.
Ξεκίνησαν, είπε, οι διαπραγματεύσεις με την ΠΑΣΥΔΥ μέσω της μεικτής επιτροπής προσωπικού. Εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων κατανοεί την ανάγκη εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα, με άξονες τη διαφάνεια και την εμπέδωση της αξιοκρατίας.
Ο γγ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου σε δηλώσεις του την περασμένη βδομάδα, είχε ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα, διευκρίνισε ωστόσο, ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να συνάδουν, τόνισε, με τις αρχές της νομιμότητας.
Παρατήρησε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υπάρξει νομική γνωμάτευση για τις νέες ρυθμίσεις.
Εκείνο που η ΠΑΣΥΔΥ δεν θα δεχθεί, είπε, είναι η πολιτική εξουσία να έχει εμπλοκή στους διορισμούς ή στις προαγωγές.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ συνεχίζονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο στο πλαίσιο των διαδικασιών της ΜΕΠ.
Τέθηκε στόχος όπως σε τρείς βδομάδες ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
Όταν αποπαγοποιηθούν, οι αυξήσεις που θα παραχωρούνται να είναι αυστηρά στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους και να συνάδουν στο πλαίσιο της οικονομίας.
Παράλληλα συνεχίζονται οι κάθετες μελέτες στα υπουργεία και στις ανεξάρτητες υπηρεσίες με σχέδια αναδιοργανώσεων.
Facebook Comments