Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι είναι «απολύτως αναγκαίο» να αποφευχθούν βήματα που θα προκαλούσαν περαιτέρω βλάβη στις σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στο ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας Σότσι, είπε επίσης ότι η συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, βοήθησε τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον να κατανοήσουν καλύτερα η μια την άλλη. 

“Οι σημερινές συναντήσεις μας επέτρεψαν να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο,” είπε ο κ. Λαβρόφ στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που αφορούσαν την Ουκρανία και τη Συρία. 

Εξάλλου ο κ. Κέρι δήλωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας μπορούν να αναιρεθούν «εάν και όταν» ικανοποιηθούν πλήρως οι όροι της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία. Κάλεσε όλα τα μέρη στο Ουκρανικό να αποφύγουν τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε νωρίτερα φέτος. 

Ύστερα από οκτώ ώρες συνομιλιών με Ρώσους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ωρών με τον Πρόεδρο Πούτιν, ο κ. Κέρι επέμεινε ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων. 

Όσον αφορά το θέμα των καταγγελιών για κατοχή χημικών όπλων από τη Συρία, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι η Ρωσία επιθυμεί επαγγελματική έρευνα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Από την πλευρά του ο κ. Κέρι ανέφερε ότι η Ρωσία θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται στο θέμα της κρίσης της Συρίας. 

Facebook Comments