Με την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου συνεχίζεται η δίκη του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, που έχει καταδικαστεί και εκτίει πολυετή κάθειρξη για μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Η κατάθεση των δύο πολιτικών προσώπων έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς για πρώτη φορά κλήθηκαν,με απόφαση του Δικαστηρίου,να εξεταστούν ως μάρτυρες στη δίκη για τις μίζες των εξοπλιστικών και με αποδέκτες τον Ακη Τσοχατζόπουλου αλλά και στενούς του συνεργάτες και συγγενικά του πρόσωπα.

Παρούσα σήμερα για πρώτη φορά μετά από καιρό και η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη που κρατείται φρουρούμενη στο Δρομοκαϊτειο από το οποίο προςφάτως είχε αποδράςει.
Η παρουσία της εκτιμάται ότι σχετίζεται με την πρόθεσή της να δώσει το δικό της στίγμα παρουσία των πολιτικών επιχειρώντας να ελαχιστοποιήσει τις ευθύνες του συζύγου της που έχει καταδικαστεί ως ο βασικός υπεύθυνος για τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ σε δύο εξοπλιστικά, τα υποβρύχια και τα ρώσικα άρματα TORM1.

Oι κλήσεις ως μαρτύρων του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου αποφασίστηκε από το δικαστήριο το οποίο έκανε δεκτό σχετικό αίτημα του Ακη Τσοχατζόπουλου το οποίο είχε υποβληθεί πολλές φορές όταν η δίκη του έγινε σε πρώτο βαθμό δίχως ωστόσο τότε να τελεσφορήσει.

Το δικαστήριο του πρώτου βαθμού είχε αποφανθεί ότι στη συγκεκριμένη δίκη αντικείμενο δεν ειναι η νομιμότητα η μη των σχετικών συμβάσεων για να κληθούν τα τότε μέλη το υ ΚΥΣΕΑ, που αποφάσισαν την έγκρισή τους,αλλά ποιοι πήραν τις μίζες και γιατί.

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός είχε παγερά αντιμετωπίσει τον δικαζόμενο Ακη Τσοχατζόπουλο όταν πριν μία εβδομάδα είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο για να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσής του.

Το δικαστήριο έχει επίσης καλέσει σε κατάθεση και τον Γιάννο Παπαντωνίου που διαδέχθηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και τη Βάσω Παπανδρέου που τότε συμμετείχε επίσης στο ΚΥΣΕΑ.

Στην ανάγκη εξοπλισμού της χώρας μετά τα Ίμια και τις σχετικές αποφάσεις της τότε κυβέρνησης για αύξηση των εξοπλισμών αναφέρθηκε στη κατάθεσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δηλώντας πως το ΚΥΣΕΑ δεν είχε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για τα εξοπλιστικά αλλά έθετε το πλαίσιο και ελάμβανε την απόφαση για ποιο όπλο θα αγοραστεί και από πού.
Ανέφερε ότι μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι που η Τουρκία περιορίστηκε καθώς αποφασίστηκε να έχει μόνον δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη, η τότε κυβέρνηση αποφάσισε με αντίθετη γνώμη Τσοχατζόπουλου την μείωση των εξοπλισμών.

Τότε, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, η αντίθεση Τσοχατζόπουλου που ήθελε να μείνουν αυξημένες οι αμυντικές δαπάνες περιγράφεται με τον τίτλο “όπλα η βούτυρο”.
Ο πρώην πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε αν υπήρχε περίπτωση να δωροδοκηθούν ο τότε υπουργός και οι συνεργάτες του ο κ. Σημίτης υπήρξε κατηγορηματικός. 

“Μπορεί. Αυτό είναι εφικτό όταν συνεργάζονται υπουργός και γενικός διευθυντής εξοπλισμών”.

Ο κ.Σημίτης πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει προσωπική γνώση αλλά εκτιμά ότι υπήρξαν δωροδοκίες,τονίζοντας “πιστεύω ότι μπορεί να γίνει, δεν έχω όμως προσωπική εμπειρία από αυτά τα θέματα”.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε οι δωροδοκίες να έγιναν πριν από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ τονίζοντας ότι το ΚΥΣΕΑ δεν έκανε διαπραγματεύσεις επί των τιμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων ούτε είχε σχέση με τα της σύμβασης. 

“Το ΚΥΣΕΑ ανέφερε, αποφάσιζε αν θα πάρει το τάδε όπλο και από ποιά χώρα. Όλα τα υπόλοιπα ήταν θέματα της στρατιωτικής ηγεσίας, των αρμοδίων επιτροπών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και του αρμόδιου υπουργού”.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι το ΚΥΣΕΑ είχε πολιτικό ρόλο στις αποφάσεις, όχι στις λεπτομέρειες των συμβάσεων καθώς αποφάσιζε με βάση τον φάκελο που υπέβαλε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κώστας Σημίτης:
Υπήρξα ως πρωθυπουργός πρόεδρος του ΚΥΣΕΑ και ήρθα εδώ για να συνδράμω στην απονομή της δικαιοσύνης. Για όσα κατηγορούνται όσοι κάθονται στο εδώλιο δεν γνωρίζω το παραμικρό.
Να σας μιλήσω γιατί τότε αποφασίσαμε, αποφάσισα, τότε την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναγκαιότητα που προέκυψε από το θέμα των Ιμίων.
Τότε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όταν τον ρώτησα αν μπορούν να ανακαταλάβουν τα Ίμια οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, απάντησε αρνητικά και τότε μετά τα Ίμια, όπως γράφω σε βιβλίο μου που έχει εκδοθεί πριν προκύψουν όσα προέκυψαν με τους κατηγορούμενους, έχω εκφράσει τις θέσεις τότε της κυβέρνησης και τις αποφάσεις που ελήφθησαν.
Μετά τα Ίμια η στρατιωτική ηγεσία μου επεσήμανε πως η διαφορά μας με την Τουρκία είναι ότι είχε καλύτερο εξοπλισμό σε υποβρύχια αλλά και σε άρματα και προκειμένου να υπάρξει γραμμή αναχαίτισης προς την Τουρκία που είχε τότε υπεροπλία, οφείλαμε να προβούμε σε επανακαθορισμό της αμυντικής πολιτικής.
Τότε η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει σύγχρονα συστήματα οπλικά και να εξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις.
Αποφασίσαμε την αγορά αρμάτων, υποβρυχίων,ελικοπτέρων και άλλων. Η κυβέρνηση δεν έμεινε μόνον στους εξοπλισμούς έδωσε τεράστια μάχη με τους ευρωπαϊους εταίρους που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία Ελςίνκι που υπήρξε για τη χώρα μας εξαιρετικά σημαντική.
Το πρώτο αποφαςίσαμε λοιπόν να αυξήσουμε τους εξοπλισμούς και κινηθήκαμε διπλωματικά με τη συμφωνία του Ελςίνκι που περιόρισε την Τουρκία καθώς έπρεπε πλέον να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης.
Συνεκάλεσα την κυβερνητική επιτροπή του 2001 μετά ταύτα και τότε προτάθηκε να περιοριστούν οι αμυντικές δαπάνες και να υπάρξουν περικοπές. Τότε,  ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε αντίθετη γνώμη καθώς θεωρούσε ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν έπρεπε να σταματήσουν και να μειωθούν.
Τότε όμως παρενέβην και η απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής ήταν η μείωση των δαπανών και να δοθεί προτεραιότητα σε κοινωνικές δαπάνες και στους Ολυμπιακούς. (Αγώνες)

Τότε μάλιστα την αντίθεση Τσοχατζόπουλου περιέγραψε ο τύπος με τη φράση όπλα η βούτυρο.
Μετά ταύτα ελήφθη απόφαση και περιορίστηκαν οι δαπάνες σημαντικά.

Πρόεδρος: Τα επίδικα προγράμματα έγιναν όμως και πληρώθηκαν.

Σημίτης: Έγιναν βεβαίως αλλά στη συνέχεια περικόπηκαν οι δαπάνες και σας αναφέρω ότι μετά τα Ίμια υπήρξε ανάγκη πρόσθετων εξοπλισμών. Μετά την συμφωνία του Ελσίνκι η αναγκαιότητα αυτή εξέλιπε και οι δαπάνες μειώθηκαν με απόφαση. Όσοι λένε ότι αγοράστηκαν όπλα πρόχειρα και χωρίς πρόγραμμα δεν έχουν σχέση με την τότε πραγματικότητα της χώρας και την ανάγκη της για ενίσχυση της άμυνάς της.

Η μείωση των αμυντικών δαπανών αποφασίστηκε μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι που περιόρισε δραστικά τις δυνατότες της Τουρκίας να απειλεί και επιπλέον την ανάγκασε να προσφύγει για τυχόν αξιώσεις της στο Δικαστήριο της Χάγης.

Το ΚΥΣΕΑ έλαβε όλες τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά ως πολιτικό όργανο.Αποφάσισε και για τα αντισταθμιστικά,όχι όμως με λεπτομερή τρόπο, διότι δεν ήταν η δουλειά του. Το ΚΥΣΕΑ δεν έκανε διαπραγματεύσεις,δεν έκανε συμφωνίες για τις τιμές,δεν αποφάσισε ποιά συγκεκριμένα αντισταθμιστικά. Αυτά είναι δουλειά του αρμοδίου υπουργού. Του υπουργού Εθνικής Αμυνας.
Πέραν από αυτόν στο υπουργείο υπάρχουν πληθώρα οργάνων. Υπάρχουν επιτροπές επί επιτροπών για κάθε όπλο για τους διαγωνισμούς, που εκτιμούν,που αποφαςίσουν. Καμμία απόφαση δεν έρχεται στο ΚΥΣΕΑ χωρίς όλες αυτές οι επιτροπές να έχουν υπογράψει, χωρίς να υπογράψει η στρατιωτική ηγεςία. Μετά υπογράφει ο υπουργός. Μετά το ΚΥΣΕΑ δεν ΄έχει ελεγκτική εξουςία. Δεν θα κοιτάξει αν έκαναν όλοι αυτοί τη δουλειά τους. Δεν είναι δική του αρμοδιότητα. Το ΚΥΣΕΑ είναι πολιτικό όργανο που είναι επικεφαλής με βάση αυτή την προεργαςία. ΤΟ ΚΥΣΕΑ δεν αγοράζει το όπλο Χ η το Ψ. Δεν αγοράζει το ΚΥΣΕΑ αν το υπουργείο δεν του εισηγηθεί. Το ΚΥΣΕΑ μπορεί να πει θέλω αεροπλάνα που να φθάνουν στη Σμύρνη.Και να σας φέρω παράδειγμα με τα

Πρόεδρος Μετά τη απόφαση του ΚΥΣΕΑ μπορούσε να αλλάξει η σύμβαση ;

Σημίτης. Το ΚΥΣΕΑ λέει θα αγοράσουμε για παράδειγμα Φάλκον από την Αμερική. Όμως ο υπουργός στη συνέχεια είχε την ευθύνη για την υπογραφή της σύμβασης και όλα τα υπόλοιπα.

O πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι τότε κανείς δεν μπορούσε να υποψιαστεί τις δωροδοκίες και ανέφερε ότι το θέμα των παράνομων πληρωμών ήρθε στο φώς μετά τις δίκες που έγιναν στη Μόσχα όπου δικάστηκαν δικά τους στελέχη που καταδικάστηκαν και κάποιοι δολοφονήθηκαν. Τα ίδια έγιναν και στη Γερμανία όπου και εκεί υπήρξαν καταδίκες και υπήρξαν και αποκαλύψεις για έλληνες συνεργούς τους.

Μετά τις δίκες αυτές σε Μόσχα και Γερμανία για τα εξοπλιστικά έφθασαν στοιχεία και εδώ για έλληνες συνεργούς. Με υπεράκτιες εταιρειες που ανήκαν σε κατηγορουμένους.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στις δωροδοκίες του πρώην υπουργού,είπε ότι ο τρόπος είναι απλός και έχει γίνει και σε άλλες χώρες: Μέσω μεσαζόντων και υπεράκτιων εταιρειών.

Και απαντώντας σε ερωτήσεις της Προέδρου δεν απέκλεισε οι δωροδοκίες να έγιναν πριν την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, απαντώντας θεωρητικά,δεν δήλωσε ότι προσωπική γνώση δεν έχει.

Πρόεδρος: Μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπατε για το ΚΥΣΕΑ;

Κ.Σημιτης .Καλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή.

Υπεράσπιση Γιάννης Παγορόπουλος: Δεν απεδείχθη κύριε μάρτυς, αυτό ερευνάται.

Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδείχθηκε. Εδώ παίζουν δυο πράγματα ρόλο, το ένα είναι οι τιμές που δεν είναι όπως οι τιμές των αυτοκίνητων. Οι τιμές δεν είναι γνωστές, καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς, έχει μια δυνατότητα να το παίξει, να πάει παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν ειναι ελέγξιμα. Εδώ, οπως προέκυψε απο τη διαδικασία, υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στον διευθυντή εξοπλισμών και στο ανώτατο όριο στον υπουργό . Όταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται, τότε αυτό ειναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω οτι μπορεί να γίνει. Αφού έγινε.

Πρόεδρος: Πως μπορεί να γίνει;

Σημίτης: Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπεράκτιες εταιρείες που έστειλαν οι κύριοι τα λεφτά να ειναι οι υπεράκτιες εταιρείες που εχει συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ενας για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπεράκτιας εταιρείας. Έγινε γνωστό οτι έγιναν δωροδοκίες το 2000-2004. Το πρώτο που έγινε γνωστό για μίζες ήταν όταν στη Ρωσία και τη Γερμανία έγιναν δίκες κατά των δικών τους υπαλλήλων με τον ισχυρισμό οτι απο τις χρήσιμες πληρωμές, οπως λέγονται, κράτησαν ορισμένα ποσά για τον εαυτό τους.
Πρόεδρος: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος;

Σημίτης .Όχι βέβαια δεν έχω καμία γνώση.
 

Facebook Comments