Fortress: Οι φήμες για Grexit ενισχύουν την μετοχή
Fortress: Οι φήμες για Grexit ενισχύουν την μετοχή
Fortress: Οι φήμες για Grexit ενισχύουν την μετοχή
Πρόκειται για την εταιρεία Fortress Paper Ltd. η οποία παράγει χαρτοπολτό και, μέσω της ελβετικής θυγατρικής της Landqart, χαρτί ασφαλείας το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή χαρτονομισμάτων και άλλων επίσημων εγγράφων όπως διαβατήρια, βίζες κ.α.
Η μετοχή της Fortress στο χρηματιστήριο του Τορόντο ανέβηκε κατά 72% από τις 6 Μαΐου μέχρι τις 12 Μαΐου παρόλο που δε υπήρχαν νέα που να δικαιολογούν την ιλιγγιώδη άνοδο. Για την ακρίβεια υπήρξαν νέα αλλά αρνητικά.
Στις 7 Μαΐου η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2015 και λειτουργικές ζημιές ύψους 2,5 εκ. δολαρίων Καναδά. Κατά την αμερικανική ιστοσελίδα ZeroHedge η άνοδος της μετοχής της εταιρείας θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι ότι επίκειται έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τυπώσει νέα χαρτονομίσματα ή υποσχετικές που θα λειτουργήσουν ως παράλληλο νόμισμα.
Μάλιστα την είδηση της ανόδου της μετοχής δημοσίευσε στις 12 Μαίου και το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg αναπαράγοντας τις εικασίες περί ύπαρξης συμβολαίου της Fortress με την ελληνική κυβέρνηση για το τύπωμα χαρτονομισμάτων. Η απότομη άνοδος της μετοχής ανάγκασε την Fortress να εκδώσει ανακοίνωση στις 12 Μαίου με την οποία υποστηρίζει ότι “επιθυμεί να επιβεβαιώσει ότι δεν γνωρίζει για ποιο λόγο έχει αυξηθεί σήμερα η δραστηριότητα σχετικά με την μετοχή της εταιρείας”.
Σε γενικές γραμμές οι μετοχές εταιρειών που τυπώνουν χαρτονομίσματα ανεβαίνουν σε περιόδους όπου αναζωπυρώνεται η κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης και η φημολογία περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Μια άλλη εταιρεία της οποίας το όνομα (και η πορεία της μετοχής της) έχει συνδεθεί με τη φημολογία περί Grexit είναι η βρετανική De la Rue. Ωστόσο στην περίπτωση της Fortress υπάρχει μια ανακοίνωση από τον Ιούνιο του 2012 που και τότε είχε προκαλέσει φημολογία περί επικείμενης εξόδου από το ευρώ της Ελλάδας ή της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Στις 7 Ιουνίου του 2012 η Fortress είχε ανακοινώσει ότι είχε “δοθεί ξανά στην θυγατρική Landqart… σημαντική παραγγελία για την εκτύπωση χαρτονομισμάτων.
H εν λόγω παραγγελία είχε ακυρωθεί απρόσμενα (στη διάρκεια του) τέταρτου τριμήνου του 2011, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα της Landqart το πρώτο εξάμηνο του 2012”. Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών δεκαετών ομολόγων είχαν φτάσει τον Ιούλιο του 2012 στο 7,50% κάνοντας πολλούς αναλυτές να μιλούν για διάλυση της Ευρωζώνης. Στις 25 Ιουλίου του 2012 ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε πει από το Λονδίνο ότι η ΕΚΤ θα κάνει “ό,τι χρειαστεί ώστε να διαφυλάξει το ευρώ”, φράση η οποία θεωρείται ευρέως ως το σημείο καμπής στην κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης. Έκτοτε άρχισαν να υποχωρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ολόκληρης της “περιφέρειας” αλλά και συνολικά της Ευρωζώνης, υποχώρηση που επιταχύνθηκε προς τα τέλη του 2014 όταν έγινε εμφανές πως η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων. Η υιοθέτηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έγινε από τον Μάριο Ντράγκι στις 22 Ιανουαρίου του 2015 και οι πρώτες αγορές κρατικών ομολόγων έγιναν από την ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου.
Facebook Comments