O οικονομολόγος Αλατόλι Καλέτσκι και πρόεδρος του Institute for New Economic Thinking τονίζει σε άρθρο του στο Project Syndicate ότι η Ε.Ε. δεν απειλεί με Grexit, αλλά με ασφυξία ρευστότητας, η οποία θα οδηγήσει σε κατάρρευση την παρούσα κυβέρνηση.

Ο αρθρογράφος επικρίνει την τακτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη “να νομίζουν ότι απειλούν την Ευρώπη με χρεοκοπία, αναγκάζοντάς να βρεθεί μπροστά στο δίλημμα Grexit ή διαγραφή χρέους χωρίς όρους”.

Όπως όμως επισημαίνει, η Ευρώπη έχει μια τρίτη επιλογή: να παγιδεύσει τη χώρα μέσα στο ευρώ, να στερέψει από ρευστότητα και να προκαλέσει την κατάρρευση της εγχώριας πολιτικής υποστήριξης προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα παραπάνω αποτελούν την καλύτερη τακτική απέναντι στην Ελλάδα, “δεδομένου ότι η κυβέρνηση ζορίζεται κάθε μήνα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις”. Στον αντίποδα κάνει λόγο για “καταδικασμένη στρατηγική” των ελληνικών αρχών, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα ως διαπραγματευτικό χαρτί χάθηκε και τώρα μια χρεοκοπία θα εξανάγκαζε την Ελλάδα σε μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που ζητά η τρόικα.

Ο Καλέτσκι, που είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου «Καπιταλισμός 4.0, Η γέννηση μιας νέας οικονομίας», υποστηρίζει ότι η Ευρώπη προβληματίζεται σήμερα λιγότερο για ένα σενάριο χρεοκοπίας, ενώ υπενθυμίζει τι έγινε πριν δύο χρόνια όταν η Κύπρος “αψήφισε την Ε.Ε.”. Αυτό δείχνει ότι θα προτιμηθεί μια ελληνική χρεοκοπία, όπως έγινε με την πόλη του Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ.

Η χρεοκοπία θα επιβάλει μεγαλύτερη λιτότητα με αποτέλεσμα την κατάρρευση της κυβέρνησης. “Τότε, αντί για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα έχουμε την έξοδο του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση. Μόλις ο Τσίπρας συνειδητοποιήσει ότι οι όροι του παιχνιδιού άλλαξαν, η συνθηκολόγηση θα είναι θέμα χρόνου”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Καλέτσκι.

Facebook Comments