Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό αναπτύξεως στο πρώτο τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις σχετικά με την ανασχετική επίπτωση της παρατεταμένης αβεβαιότητας επί της οικονομικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα της επενδυτικής δαπάνης, τονίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Ο ρυθμός μεγεθύνσεως της οικονομικής δραστηριότητας στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015 έλαβε οριακά θετικό πρόσημο σε ετήσια βάση (0,3% με βάση τα εποχικώς διορθωμένα στοιχεία), έναντι μειώσεως κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο 2015, έναντι μειώσεως 0,4% στο τέταρτο τρίμηνο 2014 και αυξήσεως 0,8% το πρώτο τρίμηνο 2014. Συνεπώς, η οικονομία αδυνατεί να εισέλθει σε φάση ανακάμψεως, διανύοντας το δεύτερο κατά σειρά τρίμηνο με αρνητικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά αδήριτη την ανάγκη απομακρύνσεως της αβεβαιότητας και επιτεύξεως συμφωνίας προκειμένου να εξασφαλισθεί η αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία και να ανακάμψουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες, ώστε να αυξηθεί η επενδυτική δαπάνη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, τονίζει η Alpha.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα, μαζί με την Φινλανδία αποτελούν τις μοναδικές χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε ύφεση. Αντιθέτως, η Ευρωζώνη κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,4% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο 2015 και μάλιστα υψηλότερο από εκείνο του Ην. Βασιλείου (0,3%), αλλά και των ΗΠΑ (0,1%).

Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται με ιδιαίτερα υποτονικό ρυθμό φθάνοντας το 25,4% τον Φεβρουάριο 2015 με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η ασθενική άνοδος της εγχωρίου ζητήσεως το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και η στάση αναμονής του επιχειρηματικού τομέα στους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας φαίνεται πως δυσχεραίνουν τη δυνατότητα της οικονομίας να δημιουργήσει τον αριθμό νέων θέσεων εργασίας που χρειάζεται η χώρα για να καμφθεί ουσιωδώς η ανεργία.

Παράλληλα, η αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων ήταν σημαντικά μικρότερη της μείωσης του αριθμού των ανέργων αφού το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 0,9% (42,1 χιλ.). Η τάση αποχωρήσεως αριθμού ατόμων από το εργατικό δυναμικό οδηγεί σε επιβράδυνση της μειώσεως του ποσοστού ανεργίας.

Το σκηνικό αυτό επιβαρύνεται σημαντικά από τις ισχυρές αποπληθωριστικές πιέσεις που επικρατούν στην ελληνική οικονομία. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει σε αρνητικό έδαφος και στους πρώτους μήνες του έτους. Συγκεκριμένα, διατηρήθηκε στο -2,1% τον Απρίλιο 2015 όπως και τον Μάρτιο 2015 και -1,3% τον Απρίλιο 2014, υπογραμμίζει η Alpha Bank

Βελτιώθηκε αισθητά η εικόνα της βιομηχανίας στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, η μεταποιητική παραγωγή σημείωσε τον Μάρτιο 2015, σημαντική αύξηση κατά 8,2% (Φεβρ.2015: +5,8%), σε ετήσια βάση, για τρίτο κατά σειρά μήνα, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2015 η αύξησή της ανήλθε στο 5,7% (δίμηνο 2015: +4,5%), έναντι οριακής μείωσης κατά 0,1% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής οφείλεται κατά σημαντικό βαθμό στην παραγωγή διυλισμένου πετρελαίου, λόγω της υψηλής στάθμισης του κλάδου στον δείκτη, όπως και στην άνοδο της παραγωγής των βασικών μετάλλων και της βιομηχανίας τροφίμων.

Σημαντική αύξηση παρουσίασε και τον Φεβρουάριο 2015 η ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, ο όγκος των ιδιωτικών οικοδομών (κατοικήσιμων και μη κτιρίων) αυξήθηκε κατά 36,6% (:972 χιλ. κυβ. μέτρα), έναντι μείωσης κατά 5,0% που κατεγράφη τον Φεβρουάριο 2014 (:712 χιλ. κυβ. μέτρα).

Facebook Comments