CNBC: Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι στο εσωτερικό
CNBC: Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι στο εσωτερικό
CNBC: Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι στο εσωτερικό
Η αντιμνημονιακή κυβέρνηση της Ελλάδας μπορεί να νομίζει πως πιέζεται από τους διεθνείς πιστωτές της, όμως αυτή η πίεση μπορεί να είναι «τίποτα» μπροστά στις πιέσεις που θα αντιμετωπίσει από τους ψηφοφόρους της χώρας, όπως προειδοποιούν ειδικοί επί του θέματος.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχει πει πως δεν θα βιαστεί να πάει σε δημοψήφισμα ή σε πρόωρες εκλογές για να εξασφαλίσει τη λαϊκή στήριξη για τις δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις που ενδεχομένως να χρειαστεί να προωθήσει προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Όμως οι αναλυτές λένε πως κανένα από τα δυο ενδεχόμενα δεν μπορεί να αποκλειστεί, την ώρα που η Αθήνα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει τη χρεοκοπία, σύμφωνα με το CNBC.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε στην εξουσία μόλις πριν από λίγους μήνες, πιέζεται από τον λαό να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές για να «ξεκλειδώσει» την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης που λήγει στα τέλη Ιουνίου.
Χθες, η Ελλάδα έκανε μια υποχώρηση, καθώς συμφώνησε να προχωρήσει με την πώληση του ΟΛΠ.
Όμως, μεταρρυθμίσεις όπως η ανατροπή του συνταξιοδοτικού συστήματος που απαιτείται από τους πιστωτές της Ελλάδας δεν γίνονται αποδεκτές από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση τον Τσίπρα τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες.
«Η στήριξη για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας αρχίζει να πέφτει έντονα και στην ουσία αν με ρωτήσετε αν η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη φέτος, θα έλεγα εμφατικά όχι. Αν όμως με ρωτήσετε θα ολοκληρώσει τη θητεία του ο ΣΥΡΙΖΑ; θα έλεγα πως είναι τουλάχιστον απόλυτα πιθανό πως θα πρέπει να διενεργηθούν νέες εκλογές», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Spiro Sovereign Strategy, Nicholas Spiro.
«Για την ώρα, το ελληνικό πολιτικό σκηνικό είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από ένα ξεκάθαρο Grexit», συμπλήρωσε.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε ότι μια ανταλλαγή χρέους ώστε να μετακυληθεί η αποπληρωμή προς την ΕΚΤ θα βοηθούσε την Ελλάδα, συμπληρώνοντας όμως πως αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί διότι η ιδέα «γεμίζει την ψυχή του Μάριο Ντράγκι με φόβο», όπως μετέδιδε το Reuters.
Αυτήν την εβδομάδα η Ελλάδα είπε ότι άδειασε λογαριασμό του ΔΝΤ για να πληρώσει τα 750 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο, τονίζοντας την σοβαρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά της χώρας.
Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη έδειξαν πως η ελληνική οικονομία ολίσθησε και πάλι στην ύφεση το α τρίμηνο, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.
«Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με μια ισχυρή εντολή να πιέσει την τρόικα και μπήκαν από μόνοι τους στη γωνία και τώρα πρέπει να βγουν από αυτή τη γωνία», σχολίασε στο CNBC ο Reinhard Cluse της UBS. «Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις και αυτό θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα από την άποψη της εσωτερικής πολιτικής διότι μπορεί να χάσουν την αξιοπιστία τους έναντι των ψηφοφόρων τους. Μπορεί να δημιουργήσει εσωκομματικές τριβές», πρόσθεσε.
Ο αναλυτής της Eurasia Group, Mujitaba Rahman ανέφερε σε σημείωμά του πριν από δυο εβδομάδες πως ο Τσίπρας μπορεί να καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη για μια συμφωνία, αν συμφωνήσει σε μερική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού τις επόμενες εβδομάδες.
Πρόσθεσε όμως ότι η πραγματική δοκιμασία θα έρθει τον Ιούνιο, όταν η Ελλάδα θα χρειάζεται περισσότερα χρήματα και θα πρέπει να εισάγει πιο περιεκτικές μεταρρυθμίσεις, τις ποίες πολλά μέλη της κυβέρνησης δυσκολεύονται να στηρίξουν. Η επιλογή των πρόωρων εκλογών, αν και έχει αποκλειστεί από τον Τσίπρα, ωστόσο παραμένει στο «τραπέζι».
«Ένα δημοψήφισμα θα έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πει με αξιοπιστία ότι αυτό δεν είναι που θέλουμε είναι όμως αυτό που πρέπει να γίνει για να παραμείνουμε στην ευρωζώνη», σχολιάζει ο Cluse.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως μια άλλη επιλογή είναι η επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που θα κρατούσε τα κεφάλαια εντός Ελλάδας. «Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων ακούγονται ως μια προσπάθεια να παραμείνει (η χώρα) στο ευρώ, «κλειδώνοντας» τα ευρώ εντός της Ελλάδας», σύμφωνα με τον Jim McCaughan της Principal Global Investors.
«Αυτό θα έσωζε την κατάσταση διότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ χωρίς λιτότητα, είναι όμως δύσκολο να γίνει αυτό».
Facebook Comments