Σαν κάτι άπιαστο θεωρείται πλέον η ελληνική κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τόνισε πως δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο με οποιοδήποτε κόστος, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να περάσει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» όπως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Το ίδιο τόνισε και ο ΄Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σήμερα το πρωί αλλά και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.

«Η τελική ανάλυση είναι ότι η πίεση που δέχεται η Ελληνική πλευρά, ώστε να καταλήξει σε συμφωνία, αυξάνεται», δηλώνουν οι αναλυτές της JPMorgan Chase, Malcolm Barr και David Mackie, σε memo προς τους πελάτες τους. «Οι πιέσεις στην ρευστότητα της κυβέρνησης, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα- όλα αυτά συγκλίνουν στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Σε αυτό το σημείο κάποιου είδους συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι ο χρόνος τελειώνει», αναφέρουν.

«Νομίζω ότι μια τρίτη συμφωνία είναι απλά απαραίτητη, και δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί», δηλώνει από την πλευρά του ο Carsten Brzeski -επικεφαλής οικονομολόγος της ING Germany- στο Bloomberg. «Θα είναι ή ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ή ένα Grexit», λέει, και προσθέτει: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μέση λύση».

Την ίδια ώρα οι συζητήσεις του Brussels Group θα συνεχιστούν τόσο το Σαββατοκύριακο όσο και την ερχόμενη εβδομάδα, όπως επισημαίνει ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Bloomberg ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να παίξει με διαφορετικούς κανόνες σε σχέση με άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, και η κατάσταση γύρω από τις συνομιλίες «δεν ευσταθεί», ανέφερε σε συνέντευξή του το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Yves Mersch σε ραδιοφωνικό σταθμό του Λουξεμβούργου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθεί να λύσει το αδιέξοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί 21 – 22 Μάιος στη Ρίγα της Λετονίας καταλήγει το δημοσίευμα.

Facebook Comments