Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές απόψεις, αλλά έχουν πολλά κοινά, αναφέρει σε νέο άρθρο του ο Simon Nixon στην Wall Street Journal .

 

Όπως επισημαίνει, οι πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας ανέλαβαν την εξουσία μετά από εκλογές στις οποίες τα κόμματά τους κατέλαβαν το 37%. Και οι δύο έχουν ισχυρή εντολή να μεταρρυθμίσουν την σχέση της χώρας τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός τους στόχος είναι να μεταρρυθμίσουν την ίδια την Ευρώπη.

Και οι δύο αντιμετωπίζουν πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς των κομμάτων τους, οι οποίοι θα προτιμούσαν να ρισκάρουν μια μόνιμη ρήξη από το να δεχθούν συμβιβασμό. Και οι δύο ηγέτες πιστεύουν ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα κάνει οτιδήποτε για να αποφύγει μια τέτοια ρήξη και έτσι τελικά θα αποδεχθούν τις απαιτήσεις τους.

Ο Αλ. Τσίπρας θα ανακαλύψει σύντομα αν η εκτίμησή του ήταν σωστή. Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος της Ελλάδας πλησιάζουν την τελική ευθεία όταν ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας για την χρηματοδότηση, θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Αλλά η ευρωπαϊκή Οδύσσεια του Κάμερον έχει μόλις ξεκινήσει. Πρέπει τώρα να ακολουθήσει την προεκλογική του υπόσχεση και να διεξάγει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2017.

Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν αποσταθεροποιητική, αλλά τελικά συγκρατημένη. Αλλά μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα υπονόμευε την ΕΕ στα μάτια του κόσμου, αποδυναμώνοντας την ικανότητά της να εξασφαλίσει εμπορικές συμφωνίες, να εμβαθύνει την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και να αντιμετωπίσει απειλές από τη Ρωσία και τη Μεσόγειο.

Ακριβώς όπως ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει πως θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ο Κάμερον δεν έχει καμία επιθυμία να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ΕΕ. Και όπως στην Ελλάδα, υπάρχει πολύ μικρή διάθεση από τον λαό για μια έξοδο.

Όπως και ο Τσίπρας, το πρόβλημα του Κάμερον έγκειται στο κόμμα του, και όχι στον λαό. Από τους 331 βουλευτές του, το ένα τέταρτο αυτών φαίνεται βέβαιο ότι θα υποστηρίξουν την έξοδο από την ΕΕ, από τη στιγμή που τα αιτήματά τους για το δικαίωμα εξαίρεσης από μεγάλα τμήματα της νομοθεσίας της ΕΕ, ένα βρετανικό βέτο για τους μελλοντικούς κανόνες της ΕΕ και ένα τέλος στο δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ να αναζητούν δουλειά στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν μπορούν ποτέ να ικανοποιηθούν. Ο στόχος του Κάμερον είναι να αποφύγει μια ακόμη μεγαλύτερη διάσπαση που θα έπληττε το κύρος του και θα γινόταν μόνιμη.

Facebook Comments