«Είμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του πριν λίγο, στην Ετησία Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Όπως είπε, βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης.

Πρόσθεσε οτι η κυβέρνηση ειναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχουν κύκλοι που δεν θα ήθελαν αυτή τη συμφωνία, έχοντας στα συρτάρια τους διχαστικά σενάρια για την πορεία της Ευρώπης 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα και θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους και χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου, ενώ παράλληλα θα προβλέπει ανάπτυξη  και δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας. Πρόκειται για σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων. Όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις» ανέφερε ο κ.Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η επίτευξη συμφωνίας.

«Τότε θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο άλμα μπροστά, αφήνοντας πίσω την λιτότητα και περνώντας σε έναν “ενάρετο κύκλο” ανάπτυξης».

Το θέμα για όλους μας είναι η επεξεργασία εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή ως προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργού συζήτησης και όχι στηριζόμενη αποκλειστικά στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και πρώτα από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό. Δεύτερο πλεονέκτημα είναι οι φυσικοί πόροι της χώρας, τρίτον η γεωπολιτική θέση της χώρας, ο ενεργειακός κόμβος και ο τουρισμός. Η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε και θέλουμε, οφείλει να σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση. Πρέπει να στηρίζεται στις επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου. Απαραίτητη η συστράτευσή σας στον αγώνα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της οικονομίας που υπονόμευσαν την πορεία και το μέλλον της χώρας που βγήκαν στην επιφάνεια με το ξέσπασμα της κρίσης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρα.

«Κατά τη διάρκεια της μνημονιακής πενταετίας τα προβλήματα αυτά όχι μόνο δεν επιλύθηκαν αλλά επιδεινώθηκαν.Το κυριότερο πρόβλημα αφορά την λειτουργία και τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης: Αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού, επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Κύριος στόχος της κυβέρνησης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης είναι να ασχοληθεί με την βελτίωση των παθογενειών χωρίς μειώσεις μισθών και προσωπικού».

Πρώτος άξονας ο νέος οργανισμός των Υπουργείων, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεύτερος άξονας η απλοποίηση των διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης συμπεριλαμβανομένων των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις. Κωδικοποίηση της νομοθεσίας, αιτούμενο του επιχειρηματικού κόσμου και όλων των πολιτών. Απλοποίηση φορολογικού συστήματος και φορολογικών διαδικασιών. Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος. Αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς. Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης πολιτικής και διοικητικής».

Βασικός διαπραγματευτικός στόχος η επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα διασφαλίζει γενναίο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση.
Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εσωτερικά εργαλεία χρηματοδότησης.
Πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας.

Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Επίσης πρωτοβουλία για μακρόπνοη συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.
Σύντομα αναμένεται η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή την ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια» θα δοθεί σύντομα στην δημοσιότητα για διαβούλευση

«Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας.
Ταυτόχρονα από καλύτερες θέσεις να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, αναπτυξιακά και γεωπολιτικά. Όχι μόνο αδράχνοντας τις ευκαιρίες. αλλά δημιουργώντας και νέες.
Στο τέλος όλοι και όλες θα κριθούμε από το αποτέλεσμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός .

Facebook Comments