Κύπρος: Κρέμονται όλα από μια κλωστή
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι εργασιακές σχέσεις σε ζωτικής σημασίας τομείς, με την κυβέρνηση να παρεμβαίνει ποικιλοτρόπως για να αλλάξει τα εργασιακά δεδομ
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι εργασιακές σχέσεις σε ζωτικής σημασίας τομείς, με την κυβέρνηση να παρεμβαίνει ποικιλοτρόπως για να αλλάξει τα εργασιακά δεδομ
Εύθραυστη είναι η κατάσταση και στους ημικρατικούς οργανισμούς, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προχωρεί σε μεταφορά βαρών στους φορολογούμενους για να κατευνάσει τις αντιδράσεις.
Από μία κλωστή κρέμεται η ειρήνη στις τράπεζες
Στον τραπεζικό τομέα η κατάσταση των εργασιακών σχέσεων, μετά τη μετωπική αντιπαράθεση της ΕΤΥΚ με τις διοικήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής, είναι οριακή.
Ήδη, στην Ελληνική Τράπεζα, εκδηλώνεται το πρώτο δυναμικό μέτρο, της αποχής των υπαλλήλων από την υπερωριακή απασχόληση.
Η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων κατηγορεί ευθέως την Τράπεζα Κύπρου, με αφορμή γραπτό μήνυμα της διοίκησης προς το προσωπικό, για προσπάθεια κατάργησης των μισθολογικών κλιμάκων, προσαυξήσεων (ετήσιων, για απόκτηση διπλωμάτων, λόγω καθηκόντων κλπ), αυξήσεων, ΑΤΑ, προαγωγών και μείωση της εισφοράς στο ταμείο προνοίας και δραστική διαφοροποίηση του ωραρίου.
Επικρίνει ακόμη τη διεύθυνση της BOCY ότι επιδιώκει κατάργηση της υφιστάμενης συλλογικής σύμβασης, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΤΥΚ Χρήστο Κονομή.
Ο πρόεδρος της επιτροπής προσωπικού και αμοιβών της Τράπεζας Κύπρου, Μιχάλης Σπανός, μιλώντας στη StockWatch σημειώνει ότι η συλλογική σύμβαση δεν είναι χαρτί το οποίο μπορείς να σχίσεις και να πετάξεις στον κάλαθο των αχρήστων.
Παρατηρεί ακόμη πως μέσα από το γραπτό μήνυμα που απέστειλε στο προσωπικό, δεν αποτυπώνεται σε καμία περίπτωση πρόθεση για μείωση μισθών.
Η σύγκρουση που επήλθε στις σχέσεις ΕΤΥΚ και Τράπεζας Κύπρου, τορπίλισε, στο παρόν στάδιο, τον μεταξύ τους διάλογο καθώς η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης ακυρώθηκε.
Την ίδια ώρα η ΕΤΥΚ άνοιξε μέτωπο και με την Ελληνική Τράπεζα, κατηγορώντας τη διοίκηση για παραβίαση των διαδικασιών προσλήψεων στον οργανισμό και καταστρατήγηση των όρων εργασίας του προσωπικού.
Στη σκληρή ανακοίνωση της ΕΤΥΚ απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, ο οποίος εξέφρασε έκπληξη για τη συμπεριφορά της συντεχνίας αλλά ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι η αντίδραση της συντεχνίας είναι «λανθασμένη κίνηση σε λανθασμένη χρονική στιγμή».
Αίσθηση προκάλεσε στη δημόσια διαμάχη ΕΤΥΚ και των δύο τραπεζών η παρέμβαση του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος, χαρακτήρισε το ωράριο των τραπεζών απαράδεκτο και προκλητικό.
Η παρέμβαση Γεωργιάδη, που ενδεχομένως να μην έχει προηγούμενο στα τραπεζικά, αποτυπώνει έντονα το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης και της θέσης που θα κρατήσει σε μία ενδεχόμενη απεργιακή κινητοποίηση στον τραπεζικό τομέα.
Εύθραυστη η κατάσταση στους ημικρατικούς
Εύθραυστη εκ των πραγμάτων είναι και η κατάσταση στους ημικρατικούς οργανισμούς που βρίσκονται στη διαδικασία αποκρατικοποίησης τους.
Πρόκειται για την αρχή τηλεποικοινωνιών και την αρχή λιμένων.
Πρόσφατα παρέλυσαν τα λιμάνια από τη γενική απεργία των υπαλλήλων οι οποίοι αντέδρασαν δυναμικά με αφορμή τις τροποποιήσεις του περί της αρχής λιμένων νόμου.
Ανοικτό παραμένει το μέτωπο με τους αχθοφόρους καθώς, η τάξη αυτή των εργαζομένων στα λιμάνια, με ισχυρή διαπραγματευτική θέση διαχρονικά, δηλώνει δια της συντεχνίας, έτοιμη να συγκρουσθεί εκ νέου μετωπικά με την κυβέρνηση, αν δεν διασφαλιστούν στο μάξιμουμ αποζημιώσεις ενόψει της αποκρατικοποίησης των λιμανιών.
Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση δήλωσε χθες στη βουλή ότι είναι πρόθυμη να πληρώσει €30 εκ. στους αχθοφόρους.
Στην ΑΗΚ, η ολική ρήξη στις σχέσεις συντεχνιών και κράτους, αποσοβήθηκε, μετά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης ως προς την αποκρατικοποίηση του οργανισμού.
Χαρακτηριστική η δήλωση του πρόεδρου του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΑΗΚ έχει κλείσει.
Ωστόσο, στην αρχή τηλεπικοινωνιών οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης τρέχουν.
Οι ηγεσίες των συντεχνιών του οργανισμού έχουν προ πολλού έτοιμα τα πλάνα δυναμικής αντίδρασης, στην περίπτωση που δεν διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, τα κεκτημένα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και άλλα παρεμφερή – ουσιώδη ωφελήματα όπως είναι το σχέδιο υγείας.
Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, θέλοντας να κοπάσει την υποβόσκουσα κρίση στον οργανισμό, ξεκαθάρισε από το βήμα της συνέλευσης της ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ, ότι όλα τα δικαιώματα των υφιστάμενων εργαζομένων διασφαλίζονται.
Εκ των πραγμάτων, η δέσμευση Γεωργιάδη, φαίνεται να ήταν αναγκαία, καθώς οι αποκρατικοποιήσεις ημιδημόσιων οργανισμών αποτελούν προαπαιτούμενο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.
Άλλωστε, ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αναφορά στην προχθεσινή ανακοίνωση της τρόικας ότι «η έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι απαραίτητη».
Πάντως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έσπευσε χθες να ενισχύσει τις θέσεις του υπουργού οικονομικών κάνοντας λόγο για τέσσερις επιλογές που θα έχουν οι εργαζόμενοι της ΑΤΗΚ, στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της αρχής. Οι επιλογές περιλαμβάνουν μεταφορά των υπαλλήλων στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Facebook Comments