“Έπεσε πάνω σε τοίχο”… η προσπάθεια Σαμαρά για έξοδο από το μνημόνιο
Η φιλοδοξία του Αντώνη Σαμαρά να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από το πρόγραμμα διάσωσης, έπεσε πάνω σε "τοίχο
Η φιλοδοξία του Αντώνη Σαμαρά να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από το πρόγραμμα διάσωσης, έπεσε πάνω σε "τοίχο
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε μπροστά σε… εμπόδια ύστερα από τους όρους που έθεσε η ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς παγίων, όπως δόθηκαν χθες από τον Mario Draghi.
«Οι φορείς χάραξης πολιτικής στη Νάπολη χθες, τόνισαν πως η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει υπό οικονομική εποπτεία για να είναι επιλέξιμη», σύμφωνα με στέλεχος κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις και διατηρεί την ανωνυμία του.
O Draghi δεσμεύτηκε να αγοράσει διασφαλισμένους με πάγια τίτλους και καλυμένες ομολογίες για τουλάχιστον δύο χρόνια, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων (ABS), μόνο εφόσον βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης, επειδή δεν διαθέτουν τίτλους αξιόχρεους (υψηλής διαβάθμισης). Αυτό βάζει περαιτέρω εμπόδια στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να πείσει τους επενδυτές πως η χώρα του είναι αξιόπιστη ως προς την αποπληρωμή των χρεών της.
«Αυτή η δήλωση {όχι πρόγραμμα, όχι αγορές} από τον Draghi, είναι μια ευθεία προειδοποίηση στον Αν. Σαμαρά έναντι μιας πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης», σχολιάζει ο Ανδρέας Κούτρας, investment manager της SteppenWolf Capital LLC. «Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν περισσότερους αγοραστές για αυτούς τους τίτλους, καθώς η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει νέες εκδόσεις. Αν και η ΕΚΤ έχει υποβαθμίσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα επωφεληθούν τόσο πολύ».
Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου 20 δισ. δολάρια σε καλυμμένα ομόλογα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, και αντιστοιχούν στο σχεδόν 5% των υποχρεώσεων του κλάδου, αναφέρουν οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence, Tomasz Noetzel και Kapilan Theiventhirampillai.
Η Citigroup Inc., σε ανάλυσή της αναφέρει ότι η οικονομία της Ελλάδας και οι τράπεζές της θα επωφεληθούν από τις αγορές της ΕΚΤ. Η ρευστότητα στο ελληνικό σύστημα θα βελτιωθεί, που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο δανεισμό για την οικονομία.
Αυτά τα δυνητικά οφέλη ίσως να μην επιτευχθούν εάν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης. Ο Draghi δήλωσε χθες ότι θέλει να αγοράσει όσο περισσότερους τίτλους μπορεί, αλλά με σύνεση, τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τίτλους από χώρες με χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση του ΒΒΒ-, μόνο εάν υπόκεινται σε όρους διάσωσης.
Ενώ η ΕΚΤ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει υπό κάποια μορφή εποπτείας, η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να επιλέξει τι είδους εποπτεία θα είναι αυτή, τόνισε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Facebook Comments