«Αυτό που θα τους συμβούλευα (τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση) είναι να αναρωτηθούν τι θα συμβεί στην περίπτωση ενός Grexit», λέει σε σημερινό του άρθρο ο Paul Krugman.

«Στην αρχή τα πράγματα θα είναι άσχημα», υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος, ο οποίος ναι μεν δέχεται την άποψη πως οι κίνδυνοι μίας ελληνικής χρεοκοπίας μπορούν να περιοριστούν, αλλά δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το περίφημο Fire-Wall της ΕΚΤ, καθώς δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα.

«Το μεγαλύτερο ερώτημα όμως», σπεύδει να προσθέσει, «είναι τι θα συμβεί δύο χρόνια μετά το Grexit». Σε περίπτωση που η υποβαθμισμένη δραχμή οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάκαμψη, θα δοκιμαστεί η συνοχή της Ευρωζώνης, τονίζει.

Ολοκληρώνοντας το άρθρο του, ο P. Krugman υποστηρίζει πως μία ενδεχόμενη επιβίωση της Ελλάδας εκτός του ευρώ θα ενισχύσει τις αντικαθεστωτικές φωνές στην Ευρώπη και συμβουλεύει σκωπτικά τους θεσμούς να αναρωτηθούν εάν είναι βέβαιοι πως θέλουν να βαδίσουν στο δρόμο του Grexit.

Αναλυτικά το άρθρο του Πολ Κρούγκμαν:

Μόλις είχαμε άλλον έναν εκλογικό σεισμό στην Ευρωζώνη: οι υποψήφιοι που στηρίζοντας από το Podemos κέρδιζαν τις τοπικές εκλογές στη Μαδρίτη και την Βαρκελώνη. Και ελπίζω ότι το IFKAT — τα ιδρύματα που ήταν γνωστά προηγουμένως ως η τρόικα – προσέχουν.

Η ουσία της ελληνικής κατάσταση είναι ότι οι πραγματικές παράμετροι μιας βραχυχρόνιας συμφωνία είναι ξεκάθαρες και αναπόφευκτες: η Ελλάδα δεν μπορεί να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού καθώς κανείς δεν θα της δανείσει νέα χρήματα και δεν θα εμφανίσει (και βασικά δεν μπορεί) ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα επειδή δεν μπορεί να βγει άλλο αίμα από την πέτρα. Έτσι θα έλεγε κανείς ότι μια συμφωνία η Ελλάδα να εμφανίσει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα κατά τα επόμενα λίγα χρόνια θα ήταν εύκολο να επιτευχθεί – αυτό είναι που θα συμβεί, άρα γιατί να μην γίνει και επίσημο;

Αλλά τώρα το ΔΝΤ παίζει τον κακό μπάτσο, ανακοινώνοντας ότι δεν μπορεί να εκταμιεύσει κεφάλαια μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει τις γραμμές στις συντάξεις και τα εργασιακά. Το τελευταίο είναι αμφιλεγόμενο οικονομικά – η ίδια η έρευνα του ΔΝΤ δεν υποστηρίζει τον ενθουσιασμό για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στην αγορά εργασίας. Το πρώτο πιθανότατα αναγνωρίζει ένα πραγματικό πρόβλημα – η Ελλάδα πιθανότατα δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτά που υποσχέθηκε στους συνταξιούχος – αλλά γιατί αυτό θα πρέπει να είναι ένα θέμα πάνω και πέρα από το γενικό ερώτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αυτό που θα καλούσα να κάνουν όλοι είναι να αναρωτηθούν τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα στην πραγματικότητα πιεστεί εκτός ευρώ (Ναι, Grexit — μια άσχημη λέξη, αλλά έχει κολλήσει).

Σίγουρα θα ήταν άσχημο για την Ελλάδα, τουλάχιστον στην αρχή. Αυτή τη στιγμή οι χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι η υπόλοιπη Ευρωζώνη μπορεί να το διαχειριστεί, κάτι που ενδεχομένως να είναι αλήθεια.

Να γνωρίζουμε ωστόσο ότι το υποτιθέμενο τείχος προστασίας της στήριξης από την ΕΚΤ δεν έχει στην πραγματικότητα δοκιμαστεί. Εάν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους και φτάσει η ώρα για αγορές ισπανικών ή ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ, θα συμβεί πραγματικά;

Facebook Comments