Φοβού την… πολιτική ατζέντα του Μάριο Ντράγκι
Φοβού την... πολιτική ατζέντα του Μάριο Ντράγκι
Φοβού την... πολιτική ατζέντα του Μάριο Ντράγκι
«Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έτσι ώστε να αυξήσουν την παραγωγικότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην Πορτογαλία, είπε πως η χώρα έχει πετύχει πολλά σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όμως το ότι βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης δεν είναι λόγος για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές, στέλνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα-προειδοποίηση με πολλούς αποδέκτες…
Θυμίζουμε πως η Πορτογαλία έχει χαρακτηριστεί από την ελίτ της Ευρώπης ως χώρα-πρότυπο μεταρρύθμισης της οικονομίας της μετά από μία κρίση χρέους.
Ωστόσο ο… ενθουσιασμός της Πορτογαλίας για μεταρρυθμίσεις έχει εξασθενίσει, καθώς και η Ευρώπη χάνει την όρεξή της για περαιτέρω λιτότητα.
Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον, έχουν χαρακτηρίσει την Πορτογαλία ένα success story μετά από μια κρίση χρέους που ξεκίνησε με ένα οικονομικό κραχ και οδήγησε χώρες από την Ελλάδα ως την Ιρλανδία, στο χείλος της χρεοκοπίας.
«Εχω συγκρίνει την περίπτωση της Πορτογαλίας με την ταινία ”Match Point “», δήλωσε πρόσφατα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο Reuters, αναφερόμενος στην ταινία του Woody Allen.
Η Πορτογαλία ήταν φιλόδοξη. Έκανε σαρωτικές αλλαγές για να πετύχει τους όρους των δανείων διάσωσης της Τρόικα , συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στο νομικό της σύστημα.
Μείωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις και έκανε τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων που έχει να δει η χώρα εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση του 3ετούς προγράμματος διάσωσης το περασμένο έτος και το τέλος των… εποικήσεων της Τρόικας στη χώρα για τον έλεγχο της προόδου της, η Πορτογαλία έχει κατεβάσει ταχύτητα, «αναγκάζοντας» έτσι τον επικεφαλής της ΕΚΤ να της κάνει συστάσεις.
Οι προσπάθειες για τη μείωση των μισθών του δημοσίου ακυρώθηκαν εν μέρει από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ενώ οι γενικές εκλογές που αναμένονται τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο έχουν κόψει την όρεξη των πολιτικών για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Πριν μερικές ημέρες και το ΔΝΤ έστειλε επίσης προειδοποίηση στην Πορτογαλία, λέγοντας πως οι επενδύσεις παραμένουν χαμηλές, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, ο επιχειρηματικός κλάδος είναι υπερβολικά εκτεθειμένος σε μόχλευση και επικρατεί στασιμότητα στην αγορά εργασίας.
Αλλά η Πορτογαλία δεν είναι πλέον υπόλογη στο ΔΝΤ ή στην ΕΚΤ. Τι δουλειά έχει το ΔΝΤ και –ειδικότερα-ο Ντράγκι να κάνουν… πολιτικές συστάσεις;
Από πού κι ως πού ο επικεφαλής της ΕΚΤ μιλά στο κοινό για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της ευρωζώνης; Μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαφόρων συμβουλίων ή των Eurogroup, αλλά οι μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης παραμένουν αποκλειστικά πολιτικές αποφάσεις, ακόμη και αν είναι οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Οι μεταρρυθμίσεις κάνουν τις οικονομίες πιο ανθεκτικές στις οικονομικές κρίσεις με τη διευκόλυνση της ευελιξίας των τιμών και των μισθών και την ταχεία ανακατανομή των πόρων εντός και μεταξύ των κλάδων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι, εκφράζοντας ουσιαστικά και ξεκάθαρα μια πολιτική άποψη σχετικά με το πώς μια κοινωνία μπορεί και πρέπει να είναι δομημένη.
Αυτή είναι αναμφισβήτητα μία πολιτική ατζέντα, όχι οικονομική και δεν είναι στην δικαιοδοσία της ΕΚΤ να δίνει πολιτικές συστάσεις και να περνά πολιτικά μηνύματα.
Μάλλον η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων έχει σβηστεί στον δρόμο της λιτότητας και των διασώσεων.
Και μείς περιμένουμε τον Ντράγκι έτσι απλά, να… μαλακώσει και να «ξεκλειδώσει» τους περιορισμούς στην ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών…
Facebook Comments