Αναλυτικότατη αναφορά στις εξελίξεις του περασμένου Σαββατοκύριακου στην ΚΕ του Σύριζα και στον καταιγισμό δηλώσεων ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων για την καταβολή ή όχι της δόσης στο ΔΝΤ, για το εάν πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας ή της εξόδου κάνει ο γερμανόφωνος τύπος.

«Η τελευταία πράξη» τιτλοφορεί η ελβετική Neue Zürcher Zeitung το σχετικό άρθρο της δίνοντας βάρος στη διαπάλη ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό και στη μαχητική αριστερή πλατφόρμα μέσα στο κόμμα του, η οποία εμμένει στο να επέλθει ρήξη με τους δανειστές.

«Ασυνήθιστοι αυτοσχεδιασμοί»

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατή συμφωνία με εκπροσώπους των θεσμών τις επόμενες μέρες», συμπεραίνει ο αρθρογράφος της. «Εμπειρογνώμονες περί των δημοσιονομικών υποστηρίζουν ότι ο χρόνος για την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας, δηλαδή, συμφωνία με τους δανειστές, έγκριση από τα κοινοβούλια και αποδοχή από το Eurogroup, δεν επαρκεί. Η Ελλάδα οδεύει σε ένα απολύτως νέο δημοσιονομικό πεδίο, όπου οι δανειστές θα πρέπει να επιδείξουν ασυνήθιστους αυτοσχεδιασμούς για να κρατήσουν τη χώρα μακριά από τη χρεοκοπία». Η εφημερίδαFrankfurter Allgemeine Zeitung επικεντρώνει το άρθρο της στις εσωκομματικές διαμάχες του κυβερνώντος κόμματος. «Σε αυτή τη συνεδρίαση (της ΚΕ) αποκαλύφθηκε με τρόπο εξαιρετικά εμφανή η δυναμική διχασμού αυτού του ετερόκλητου συνασπισμού με τους ακραίους αριστερούς», παρατηρεί ο αρθρογράφος της.

Μια ακόμη προειδοποίηση για το ότι ο χρόνος τελειώνει έρχεται σήμερα από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Στη εφημερίδα Bild ο Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι χωρίς συμφωνία με τους δανειστές δεν πρόκειται να δοθούν άλλα χρήματα. «Ακόμη και μια απλήρωτη δόση στο ΔΝΤ θα ήταν επικίνδυνη και θα είχε επιπτώσεις σε άλλους δανειστές. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δίνει δάνεια μόνο όταν υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις (…) και εργαζόμαστε μέρα – νύχτα για μια συμφωνία». 


Ο Βαρουφάκης και οι Αμερικανοί

Σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore ο έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μόνο μετά από παραίτηση από τα σκληρά μέτρα λιτότητας. «Μα για τι ακριβώς μιλάμε;», αναρωτιέται ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Για μια ανεξάρτητη φορολογική αρχή; Για ένα σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα; Για ένα φιλόδοξο και ουσιαστικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων; Για την απελευθέρωση των αγορών για προϊόντα και υπηρεσίες; Αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν όσο καιρό επιμένουν οι δανειστές σε αφόρητα υψηλούς στόχους για ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχθεί μια θεραπεία πάνω από πέντε χρόνια, η οποία αποδείχθηκε χειρότερη και από την ασθένεια», γράφει ο Βαρουφάκης στο άρθρο του.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δικαιώνει τον έλληνα υπουργό Οικονομικών σε ένα σημείο: ότι μετά από 7 χρόνια κρίσης χρειάζεται ένα New Deal για την Ευρώπη, ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη. «Σε αυτό συμφωνούν και οι Αμερικανοί, που επικρίνουν την πολιτική των Ευρωπαίων στη δημοσιονομική κρίση και θεωρούν υπεύθυνους τους Γερμανούς», σημειώνει ο σχολιαστής της.

«Ήδη πριν από 7 χρόνια ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοτι Γκάιτνερ με τον νυν γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε πίεζε να κλείσει γρήγορα και αποφασιστικά η κρίση με την Ελλάδα και να πάψει η Γερμανία να επιβάλει σε άλλες χώρες αυστηρά μέτρα λιτότητας (…) Τώρα εάν στην Ευρώπη θα υπάρξει ένα New Deal, αντάξιο του ονόματός του, εξαρτάται από τη γερμανική κυβέρνηση (…) Εάν θέλουν οι Γερμανοί να μην περάσουν άσκοπα κι άλλα χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να ακούσουν τον Βαρουφάκη, αλλά τη συμβουλή των Αμερικανών».

Facebook Comments